kaplica pw. św. Józefa - Zabytek.pl

kaplica pw. św. Józefa

kaplica XVIII w. Dłużec

Dłużec

woj. małopolskie, pow. olkuski, gm. Wolbrom - obszar wiejski

Kaplica pw.św.Józefa w Dłużcu to obiekt o cechach barokowo-klasycystycznych, który przetrwał do naszych czasów w praktycznie niezmienionej formie.

Historia

Murowana kapliczka została zbudowana prawdopodobnie w wieku XVIII lub na początku wieku XIX. Brak informacji o fundatorze i budowniczym obiektu. Wiadomo, że pod koniec lat 50. XX wieku była zaniedbana, a w 1968 roku odnotowano jej uszkodzenie. W latach 70. XX w. przeprowadzono remont kaplicy, w latach kolejnych zamieniono pierwotne gontowe pokrycie dachu na blaszane i wycięto większość starych drzew znajdującego się w jej otoczeniu.

Opis

Kaplica pw. św. Józefa stoi na kopcu, w otoczeniu młodych drzew liściastych (brzózki i topole), po  wschodniej stronie drogi Strzegowa – Wolbrom. Front obiektu skierowany jest na południe. Kapliczka jest murowana z kamienia, tynkowana od wewnątrz i na zewnątrz, wnętrze pobielono mlekiem wapiennym. Kaplica ma kształt ośmioboczny z przedsionkiem od frontu, wejściem ujętym półkolumnami, z drzwiami dwuskrzydłowymi, płycinowymi, osadzonymi na zawiasach, pomalowanych na brązowo farbą olejną. Dach kapliczki jest wielopłaszczyznowy, zwieńczony sześcioboczną latarnią, kryty blachą,. W szczycie nad wejściem znajduje się nisza z obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej. Wnętrze sklepione jest kopulasto, w ścianach umieszczono ślepe wnęki i w górnej części przeszklone okienka, zamykane od zewnątrz drewnianymi okiennicami. Na mensie umieszczono obraz przedstawiający św. Józefa, w niszach obrazy z wizerunkami Matki Boskiej i świętych.

Obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Woźniak, OT NID w Krakowie, 23-03-2018 r