ratusz - Zabytek.pl

Czaplinek, Rynek 6

woj. zachodniopomorskie, pow. drawski, gm. Czaplinek - miasto

Ratusz jest interesującą, choć niewielką budowlą o cechach klasycyzmu.Stanowi ważny akcent architektoniczny czaplineckiego rynku.

Jest świadectwem burzliwej historii Czaplinka.

Historia obiektu

Pierwsza wzmianka o ratuszu w Czaplinku pochodzi z 31 grudnia 1706 r. Ówczesny, zapewne ryglowy ratusz, był wówczas w budowie, zapewne na miejscu wcześniejszego. Na prośbę magistratu król Fryderyk I zezwolił wtedy, aby w jednej

z ratuszowych sal odprawiano stale ewangelickie nabożeństwa. Budynek ten spłonął doszczętnie zaledwie po ćwierćwieczu, w wyniku pożaru, który strawił miasto 10 czerwca 1725 r. Odbudowany, zapewne również w konstrukcji ryglowej, stanął prawdopodobnie w nowym miejscu, przy nowo wytyczonym, obszernym rynku. Również on uległ spaleniu podczas kolejnego pożaru miasta w 1840 r. Obecny, murowany ratusz został ukończony w 1845 r. Wzniesiony w skromnych, późnoklasycystycznych formach wyróżniał się spośród okolicznej zabudowy tylko ozdobnym fryzem na fasadzie oraz drewnianą wieżą wieńczącą dach. W marcu 1945 r. w ratuszu zainstalował się polski Zarząd Miejski z burmistrzem Bolesławem Kondulskim na czele. Od 1950 r. budynek był siedzibą Prezydium Miejskiej Rady Narodowej. W latach 50. XX w. odnowiono elewacje – usunięto pierwotny detal fasady i wymieniono jej stolarkę okienną. Podczas kolejnego remontu w 1973 r. rozebrano wieżę oraz dobudowano skrzydło boczne. Od 1990 r., po przywróceniu samorządu terytorialnego ratusz jest ponownie siedzibą Urzędu Miasta i Gminy oraz Rady Miejskiej i burmistrza. W 2015 r. kosztem 533 tys. złotych przeprowadzono remont budynku – odnowiono elewacje, przywracając historyczne podziały fasady z gzymsem i fryzem między kondygnacjami oraz (określoną na podstawie badań) kolorystykę, wymieniono stolarkę okienną i pokrycie dachu, odsłonięto kamienny cokół, a także zmodernizowano wnętrza.

Opis obiektu

Ratusz usytuowany w południowo-wschodniej pierzei rynku, w narożniku wschodnim. Wolnostojący, zwrócony elewacją północno-zachodnią w stronę rynku. Założony na rzucie prostokąta, z trójbocznie zamkniętym ryzalitem klatki schodowej pośrodku elewacji tylnej oraz z wtórnie dobudowanym skrzydłem, przylegającym od tyłu do korpusu głównego. Jednopiętrowy, podpiwniczony, nakryty dachem dwuspadowym. Murowany, otynkowany, z odsłoniętym kamiennym cokołem, obecnie pokryty dachówką bitumiczną. Fasada symetryczna, siedmioosiowa, z usytuowanym pośrodku wejściem poprzedzonym kamiennymi schodami, z wyodrębnionym kamiennym cokołem, podzielona gzymsami kordonowym i podokiennymi na każdej z kondygnacji, zwieńczona gzymsem podokapowym. Nad gzymsem kordonowym zrekonstruowany szeroki fryz złożony z przenikających się półokręgów. Okna ujęte plastycznymi (również zrekonstruowanymi) opaskami. Wnętrze w układzie dwutraktowym, z niewielkim holem na osi frontowego traktu na parterze oraz drewnianą klatką schodową usytuowaną na osi tylnego traktu.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny w godzinach pracy Urzędu Miasta i Gminy.

Autor noty: Maciej Słomiński OT NID Szczecin, 28.09.2023 r.