cmentarz żydowski przełom XVIII/XIX w. Stepnica

Stepnica

woj. zachodniopomorskie, pow. goleniowski, gm. Stepnica - miasto

Od połowy XIX wieku na południu powiatu Kamień Pomorski (Landkreis Cammin in Pommmern) we wsiach w Stepnica (Stepenitz), Żarnowo (Alt Sarnow), Rzystnowo (Rißnow) mieszkało kilka rodzin żydowskich.

Należąca do gminy żydowskiej w Kamieniu Pomorskim rodzina Cohnreich mieszkała w Stepnicy, należące do gminy żydowskiej w Wolinie rodziny - Cohn i Levy w Żarnowie, a rodzina Hirschbaum w Rzystnowie. Około połowy XIX w. rodziny te rozpoczęły starania o założenie własnego cmentarza bliżej miejsca zamieszkania.

Jako miejsce na cmentarz wybrano teren na zachodnim skraju wsi Bogusławie (Birkenwalde), po północnej stronie drogi Stepnica – Goleniów. Cmentarz pełnił funkcje grzebalne do lat 30. XX wieku. Szacuje się, że do tego czasu pochowano na nim kilkadziesiąt osób.

Obecnie jego historyczne granice są nadal czytelne. Od południowego wschodu wyznacza je droga gruntowa, zaś od północnego wschodu – pole uprawne. Teren cmentarza wyróżnia się od otoczenia roślinnością, przede wszystkim zachowanym starodrzewem. W centralnej części widoczny jest szpaler dębowy. Niestety, na powierzchni cmentarza zachowało się tylko kilka fragmentów płyt oraz jedna podstawa nagrobka. Widoczne są wgłębienia po mogiłach. Oprócz tego na terenie cmentarza znajdują się głębokie na 2 m doły, które są prawdopodobnie pozostałościami po umocnieniach stanowisk artyleryjskich z czasów II wojny światowej.

Teren nekropoli należy do Lasów Państwowych (Nadleśnictwo Goleniów). W 2022 r. cmentarz dzięki współpracy Nadleśnictwa Goleniów i Narodowego Instytutu Dziedzictwa oznakowany pamiątkową tablicą w ramach Programu „Oznakowanie cmentarzy żydowskich w Rzeczypospolitej Polskiej”.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Bartosz Racławski.

Forma ochrony: Ewidencja zabytków