cmentarz żydowski, ob. szkoła - Zabytek.pl

cmentarz żydowski, ob. szkoła

cmentarz żydowski XVI w. Łask

Łask, Adama Mickiewicza

woj. łódzkie, pow. łaski, gm. Łask - miasto

Wartości historyczne, stanowi ślad pobytu ludności żydowskiej w Łasku.

Historia obiektu

Pierwszy cmentarz żydowski w Łasku funkcjonował przy synagodze (ul. Żeromskiego) od momentu założenia gminy żydowskiej w XVII w. Niewielka powierzchnia wymusiła założenie kolejnej nekropolii, tzw. starego cmentarza, przy ul. Mickiewicza (teren liceum). W 1835 r. otwarto cmentarz na Podłaszczu.. Nekropolia ta (powierzchnia 1,5 h) funkcjonowała do wybuchu II wojny światowej. W czasie okupacji hitlerowcy dokonywali tu egzekucji ludności żydowskiej. Nagrobki były niszczone lub wywożone mi.  do pobliskiego Buczku, gdzie układano z nich nawierzchnię drogi. Po zakończeniu wojny ulegała dalszej dewastacji przez brak opieki. W latach 60 XX wydobyte w trakcie prac budowlanych na terenie starego cmentarza fragmenty szczątków złożono na Podłaszczu. W l. 80 XX w. teren otoczono żywopłotem i uporządkowano.

W łaskim muzeum przechowywany jest fragment macewy, bez określenia, z którego cmentarza pochodzi. Jest on eksponowany jako element wystawy stałej, w części dotyczącej dziejów społeczności żydowskiej miasta.

Opis obiektu

Cmentarz położony jest po prawej stronie drogi krajowej nr 481 (ul. Widawska)  prowadzącej z Łasku do Widawy, na terenie Podłaszcza. Na drzewie przy drodze prowadzącej do cmentarza umieszczona jest tablica informacyjna. Teren cmentarza nie jest ogrodzony, porastają go samosiewy, przez co zatarte zostały ciągi komunikacyjne i kwatery.

Zachowało się  ok. 90- 100 macew, niektóre fragmentarycznie. Są one w większości rozłożone nieregularnie, niektóre leżą napisami do ziemi lub jedna na drugiej, co pozwala przypuszczać, że były przenoszone.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Teren dostępny.

Autor noty: opr. Anna Michalska OT NID w Łodzi, 01-12-2023 r.