cmentarz ewangelicki - Zabytek.pl

cmentarz ewangelicki

cmentarz ewangelicki 1856 r. Łódź

Łódź, Ogrodowa 43

woj. łódzkie, pow. Łódź, gm. Łódź

Na terenie ogrodzonego cmentarza zachowały się liczne przykłady sztuki sepulkralnej, pochodzące ze znanych warsztatów rzeźbiarskich i projektowane przez uznane i pracownie projektowe. Czytelny jest oryginalny układ alei cmentarnych i podział kwater. Dzieła rzeźbiarskie i architektoniczne upamiętniają najznamienitszych łodzian, którzy budowali XIX-wieczną potęgę przemysłowej Łodzi. Najstarszymi pomnikami zachowanymi na części ewangelickiej cmentarza są pomniki: Amalie Keilich (zm. 1856), Maryi z Opatowskich Bitdorf (zm. 1856), Adolfa Buchholza (zm. 1865), Iry Aldridge (zm. 1867), czy Louisa Ferdinanda Geyera (zm. 1869).

Historia obiektu

Cmentarz powstał w latach 1855–1858 i służył kilku katolickim i ewangelickim parafiom. Teren części ewangelicko-augsburskiej należał do parafii Świętej Trójcy, po powstaniu w 1884 r. drugiej parafii ewangelickiej – Świętego Jana, obszar przeznaczony dla tej grupy wyznaniowej został powiększony.

Od połowy lat 90. XX w. na przełomie października i listopada prowadzone są kwesty, na których zbierane są pieniądze przeznaczane na ratowanie zabytkowych nagrobków. W ciągu 15 lat prowadzenia akcji, udało się odnowić około 100 z nich.

Opis obiektu

Stary Cmentarz należy do najcenniejszych zabytków Łodzi. Poszczególne części nekropolii (ewangelicka, prawosławna i katolicka) posiadają odmienny charakter. Na części katolickiej nagrobki są w przeważającej części skromniejsze niż na części ewangelickiej, wśród pochowanych tutaj dominują także inne grupy społeczne. Można tu znaleźć przede wszystkim groby łódzkiej inteligencji: polityków, ludzi kultury i sztuki, wojskowych. Mniej (w porównaniu z częścią ewangelicką) pochowanych jest tu fabrykantów. Taki układ jest odzwierciedleniem struktury narodowościowej i religijnej Łodzi. O ile większość fabrykantów była pochodzenia niemieckiego i żydowskiego, o tyle inteligencja to przede wszystkim Polacy. A podział Niemcy – Polacy przekładał się na układ wyznaniowy ewangelicy – katolicy.

Najokazalszym nagrobkiem na części katolickiej jest kaplica grobowa rodziny Scheiblerów wzniesiona wg projektu Edwarda Lilpopa i Józefa Piusa Dziekońskiego. Monumentalna kaplica wzniesiona została na planie krzyża łacińskiego, z cegły licowanej od zewnątrz jasnokremowym piaskowcem szydłowieckim. Swoją architekturą nawiązuje do sztuki gotyckiej.

Dostępność obiektu dla zwiedzających: Cmentarz można zwiedzać przez cały rok.

Autor noty: Patrycja Podgarbi, NID OT w Łodzi, 14-09-2023 r.