budynek tzw. willa Mała Romana - Zabytek.pl

budynek tzw. willa Mała Romana

budynek użyteczności publicznej 3. ćw. XIX w. Ciechocinek

Ciechocinek, Tadeusza Kościuszki 16

woj. kujawsko-pomorskie, pow. aleksandrowski, gm. Ciechocinek

Neoklasyczna willa zwana „Romana Małą” stojąca przy ul.Tadeusza Kościuszki 16 została zbudowana w II poł.

XIX w. Była własnością dr. Romana Ignatowskiego, a po jego śmierci (1889) sprzedana na początku XX w. przez małżonkę na potrzeby powstającego domu dla księży emerytów prowadzonego przez siostry Honoratki. Swoje gabinety lekarskie prowadzili w niej m.in. (stan na rok 1928) dr.med. Ślęzak (kardiolog), dr. med. Kruppik (okulista), dr. med. Radwan (choroby chirurgiczne i kobiece), dr. Stankiewicz (choroby dziecięce i wewnętrzne). W okresie II wojny światowej willa znalazła się pod własnością okupanta hitlerowskiego. Obecnie mieści się w niej Kawiarenka Irenka i centrum szkoleniowe dla seniorów z aplikacji, Internetu i urządzeń mobilnych prowadzone przez Fundację tak dla zdrowia. Obiekt jest wpisany do rejestru zabytków pod nr A/1463 z 28.02.1981 i 19.08.2010

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Małgorzata .