kostnica, ob. dom katechetyczny - Zabytek.pl

kostnica, ob. dom katechetyczny

budynek użyteczności publicznej 1737 - 1739 Ciechanowiec

Ciechanowiec, Kościelna 2

woj. podlaskie, pow. wysokomazowiecki, gm. Ciechanowiec - miasto

Istotny element późnobarokowego założenia sakralnego złożonego z kościoła, pary dzwonnic i dwóch kostnic włączonych w ogrodzenie.

Pn. kostnica zachowała swoja oryginalną formę z dekoracją nawiązującą do jej pierwotnego przeznaczenia.

Historia

Parafia erygowana przed 1429 roku. Zespół kościoła (w tym kostnice) wzniesiony w latach 1732-37 z fundacji Franciszka Maksymiliana Ossolińskiego, podskarbiego wielkiego koronnego. Budowany pod kierunkiem Jana Krzysztofa Adriana Kluka, staraniem syna fundatora Tomasza Ossolińskiego. Remont po zniszczeniach wojennych po 1945 roku. Pd. kostnica rozbudowana w 1957 r. na salę katechetyczną.

Opis

Zespół kościoła usytuowany w centrum miasta przy pn.-wsch. pierzei pl. Ks. Krzysztofa Kluka. Kostnice włączone w ogrodzenie, w jego pn.-wsch. i pd.-wsch. narożnikach. Pn. barokowa, pd. bezstylowa. Pn. kostnica na rzucie kwadratu, jednokondygnacyjna, nakryta dachem namiotowym zwieńczonym czaszką na cokole; we wnętrzu sklepienie krzyżowe. Pd. kostnica na rzucie prostokąta z przedsionkiem, jednokondygnacyjna, nakryta czterospadowym dachem. Murowane z cegły, tynkowane. Pn. kryta dachówką esówką, pd. blachą. Elewacje kostnicy pn. zwieńczone profilowanym gzymsem; w elewacjach parzyste okrągłe świetliki, wejście od zach. Kostnica pd. zwieńczona profilowanym gzymsem, z wejściem od zach.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

Oprac. Aneta Kułak, OT NID Białystok, 16-10-2014 r.