klasztor dominikanów, ob. biura - Zabytek.pl

klasztor dominikanów, ob. biura

klasztor 2. poł. XVIII w. Bolesławiec

Bolesławiec, Teatralna 1a

woj. dolnośląskie, pow. bolesławiecki, gm. Bolesławiec (gm. miejska)

Znajdujący się w centrum miasta barokowy budynek klasztornego refektarza, stanowiący jedyną pozostałość założenia klasztornego z XVII-XVIII w.

Historia

Sprowadzenie dominikanów do miasta miało miejsce ok. 1260 roku. Pierwszy kościół oraz klasztor powstały w 2. poł. XIII w. i zostały zniszczone w trakcie najazdu husyckiego. Po odbudowie w 1432 r. były użytkowane do 1545 r., po czym opuszczony budynek klasztorny przekształcono w wytwórnię saletry. Do czasu rozbiórki w 1575 r. mieścił się w nim również szpital i przytułek dla ubogich. Po powrocie zakonników do miasta w 1660 r. wzniesiono w l. 1676-1670 nowy kościół oraz zabudowania klasztorne. Częściowa rozbiórka założenia miała miejsce w wyniku sekularyzacji po roku 1810. Przetrwało skrzydło południowe, przeznaczone na szkołę ewangelicką, a także skrzydło wschodnie, mieszczące wcześniej refektarz. Zachowane do dziś wschodnie skrzydło budynku powstało w 1714 r. i zostało przebudowane pod koniec XVIII w. W XIX oraz XX stuleciu poddawano je kilkakrotnie modernizacji. Obecnie pełni funkcję budynku biurowego, siedziby Urzędu Gminy Bolesławiec. W ostatnich latach wymieniono tynki i stolarkę okien.

Opis

Klasztor usytuowany jest w północno-zachodniej części centrum miasta, w zachodniej pierzei ulicy. Jest to wolnostojący budynek kalenicowy, oparty na planie prostokąta i utrzymany w stylu barokowo-klasycystycznym. Dwukondygnacyjna, murowana z kamienia i cegły bryła zwieńczona została dachem naczółkowym z obdaszkami w ścianach szczytowych, krytym dachówką ceramiczną. W obu połaciach dachu umieszczono lukarny różnych form i rozmiarów. Tynkowane elewacje opięte zostały szerokimi lizenami, wydzielającymi osie okienne. W trzeciej z sześciu osi elewacji zachodniej umieszczony został piaskowcowy portal wejścia głównego, zamknięty koszowo z kluczem i opatrzony niewielkimi uszakami. Otwory okienne ujęto opaskami; w szczycie południowym znalazło się pojedyncze okno termalne. Trójtraktowe wnętrza w partii przyziemia sklepione zostały kolebkowo z lunetami i gurtami. Klasycystyczna klatka schodowa otrzymała doryckie kolumny, a w jedną ze ścian półpiętra wmurowany został ceramiczny, szkliwiony herb miasta. Od północy do budynku dostawiono współcześnie niski aneks garaży.

Budynek dostępny z zewnątrz bez ograniczeń. Część wnętrz możliwa do zwiedzenia w godzinach pracy Urzędu Gminy.

Oprac. Piotr Roczek, OT NID we Wrocławiu, 13.12.2018 r.