cmentarz muzułmański - Zabytek.pl

cmentarz muzułmański

cmentarz muzułmański XVIII w. Bohoniki

Bohoniki

woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Sokółka - obszar wiejski

Obiekt jest unikalnym w skali kraju przykładem muzułmańskiego miejsca pochówku, funkcjonującym do dziś.

Ze względu na swoje wybitne wartości historyczne (dzieje i kulturę Tatarów polskich) został uznany za pomnik historii.

Historia

Cmentarz muzułmański (mizar) w Bohonikach założony został prawdopodobnie w XVIII w., a powiększony do dzisiejszych rozmiarów w XIX stuleciu.

Opis

Cmentarz usytuowany we wschodniej części wsi, ok. 350 m na północ od drogi wiodącej z Bohonik do Malawicz Górnych, założony na rzucie prostokąta, otoczony murem, z bramą wejściową od południa. Układ kwater jest nieczytelny. Zachowało się stosunkowo niewiele zabytkowych nagrobków, usytuowanych w najstarszej, południowej części mizaru. Najwcześniejszy z nich pochodzi z 1796 r., ok. 30 z 2. poł. XIX w., ok. 100 sprzed 1945 r. i ponad 250 z okresu powojennego. Najstarsze kamienie nagrobne mają przeważnie zatarte napisy, większość z nich osiadła w gruncie. Są to zazwyczaj granitowe głazy o gładkim licu, zaokrąglone u góry. Spotykane bywają również stele i obeliski. Nagrobki powojenne przypominają te z cmentarzy chrześcijańskich; mają najczęściej formę steli, a wykonane są z lastrico, rzadziej z granitu bądź marmuru. Napisom, zazwyczaj w języku polskim (choć zachowało się też kilka po rosyjsku), towarzyszą wersety z Koranu oraz symbol półksiężyca z gwiazdą.

Oprac. Grzegorz Ryżewski, OT NID w Białymstoku, 11.09.2014 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Radosław Białk.