grodzisko VIII-X/XI w. Białogórze

Białogórze

woj. dolnośląskie, pow. zgorzelecki, gm. Zgorzelec

Grodzisko wraz z cmentarzyskiem kurhanowym (stanowiska: 2/2/78-10 i 3/3/78-10) stanowią przykład wczesnośredniowiecznego zespołu osadniczo-sepulkralnego.

Kompleks grodowo-cmentarny znajduje się na Pogórzu Izerskim.

Grodzisko zlokalizowane jest ok 300 m na północ od wschodniego krańca wsi Białogórze, na szczycie o wysokości 270 m n.p.m.

Grodzisko ma kształt owalny o wymiarach zewnętrznych 40 x 32 m. Wysokość wału od stro-ny majdanu wynosi od 1 do 2,7 m, a od zewnątrz 1 - 3 m.

Między grodziskiem a cmentarzyskiem znajduje się naturalne obniżenie terenowe długości ok. 100m. Być może stanowiło ono symboliczną granicę między cmentarzem a założeniem obronnym.

Historia

Wśród badaczy istnieją rozbieżności, co do datowania grodziska w Białogórzu. Według Krzysztofa Jaworskiego należałoby przyjąć, że założenie obronne funkcjonowało od VIII do X/XI wieku.

Kompleks grodowo-cmentarny zlokalizowany jest na obszarze zajmowanym we wczesnym średniowieczu przez wymieniane w Geografie Bawarskim słowiańskie plemię Bieżuńczan. Bieżuńczanie zamieszkiwali niewielkie terytorium w okolicach Zgorzelca, po obu stronach Nysy Łużyckiej. Według Haliny Śledzik-Kamińskiej centralnym grodem tego plemienia był Niedów, który w X wieku stał się grodem czeskim. Według Krzysztofa Jaworskiego funkcję centrum osadniczego i militarnego mógł wówczas przejąć gród w Białogórzu.

Stan i wyniki badań

Grodzisko w Białogórzu było znane i amatorsko badane już w latach 1832-33 i w okresie mię-dzywojennym. Od roku 1967 prowadzono badania powierzchniowe (w tym badania AZP w 1985 roku) i inspekcje konserwatorskie. W latach 1960 i 1965 na grodzisku wykonano badania sondażowe, które współorganizował Konserwator Zabytków Archeologicznych.

Brak publikowanych informacji na temat konstrukcji obronnych grodziska w Białogórzu, jak i rozplanowania wnętrza obiektu. Wiadomo, że odkryto kilkanaście fragmentów naczyń cera-micznych i grot włóczni.

Zabytek dostępny. Stanowisko archeologiczne jest oznakowane tablicą informacyjną, przebie-ga przez nie szlak turystyczny.

Oprac. Donata Trenkler, OT NID we Wrocławiu, 22.10.2014 r.