kościół parafialny pw. św. Erazma - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Erazma

kościół 2. poł. XVIII w. Barwałd Dolny

Barwałd Dolny

woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Wadowice - obszar wiejski

Kościół w Barwałdzie Dolnym jest świątynią o dużych walorach historycznych, estetycznych i krajobrazowych.

W jego wyposażeniu znajdują się cenne i mało znane zabytki sztuki. Świątynia wyróżnia się rzadko spotykanym rozwiązaniem układu przestrzennego - wieża łączy się z prezbiterium, a nie z nawą, jak to bywa zwykle w tego typu budowlach sakralnych.

Historia

Pierwsza wzmianka o parafii w Barwałdzie pochodzi z wykazu Świętopietrza z 1326. Obecny kościół wzniesiony został w 1782 z fundacji Jana Biberstein-Starowieyskiego, ówczesnego właściciela starostwa barwałdzkiego. Wieża pochodzi z poprzedniej XVI-wiecznej świątyni pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. W latach trzydziestych XX w. od zachodu dobudowano kruchtę. Kościół był wielokokrotnie odnawiany w XIX i XX w. Ostatni kompleksowy remont przeprowadzono w latach 1985–1990. Przywrócono wtedy m.in. gontowe pokrycie dachów. Różne prace renowacyjne i konserwatorskie w obiekcie trwają nadal.

Opis

Kościół drewniany, zbudowany w konstrukcji zrębowej, oszalowany, pokryty gontami, nakryty dachami wielopołaciowymi, z wieżą o pochyłych ścianach zwieńczoną hełmem baniastym z latarnią. Świątynia jednonawowa. Zamknięte trójbocznie prezbiterium i zakrystia wbudowane są w dolną kondygnację wieży. Do nawy przylegają kruchty: większa od zachodu, i dwie mniejsze od południa i północy. Wnętrze kościoła nakrywają stropy. Dekoracja malarska ścian i stropów z końca XVIII w. składa się z motywów figuralnych, roślinnych i geometrycznych (m.in. przedstawienia Zwiastowanie Najświętszej Marii Panny i Przemienienie Pańskie na Górze Tabor, herby Starowieyskich i Nielepców). Polichromię odnowiono w latach 2003-2007 i częściowo uzupełniono nową złożoną z motywów nawiązujących do tych ze starszej dekoracji. Świątynia otoczony jest kamiennym potynkowanym murem z dwiema bramkami, wybudowanym w latach 1863–1864.

Oprac. Tadeusz Śledzikowski, OT NID w Krakowie, 17-03-2020 r.