kościół filialny pw. Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Najświętszej Marii Panny

kościół 1853 r. Zwiastowice

Zwiastowice, 16

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Głogówek - obszar wiejski

Kaplica pw.Najświętszej Marii Panny wybudowana w II połowie XIX wieku, nawiązuje swoim stylem do późnego klasycyzmu.

Stanowi cenny element krajobrazu kulturowego.

Wiejska kapliczka - dzwonnica zbudowana w 1853 roku.

Opis

Kapliczka usytuowana w centrum miejscowości, od strony południowej graniczy z zabudowaniami mieszkalnymi posesji nr 25. Wolnostojąca zwrócona frontem w stronę północną. Murowana, otynkowana, dwukondygnacyjna. Dolna kondygnacja wzniesiona na planie prostokąta z trójbocznie zamkniętą od strony południowej absydą oraz przedsionkiem z dwoma przyległymi pomieszczeniami po bokach. Nakryta dachem dwuspadowym, nad absydą dach trójpołaciowy. Pokrycie dachu z dachówki ceramicznej. Na elewacji bocznej wschodniej, w pierwszej kondygnacji są dwa przeszklone witrażami okna, zamknięte w łuk i dwie płyciny zamknięte w łuk o takich samych wymiarach jak okna. Elewacja boczna zachodnia stanowi lustrzane odbicie wschodniej. Absyda przeszklona dwoma oknami wypełnionymi witrażami. Wieża wtopiona w korpus. Elewacja frontowa jednoosiowa, część środkowa wysunięta nieznacznie przed lico murów. Pośrodku wejście zamknięte łukiem spłaszczonym. Narożniki fasady ujęte pilastrami. W wejściu drzwi dwuskrzydłowe, drewniane zamknięte w łuk z przeszklonym nadświetlem. Po bokach nisze z figurami świętych Piotra i Pawła. Powyżej otworu drzwiowego niewielka płaskorzeźba z krzyżem. Pierwszą kondygnację wieży od drugiej oddziela gzyms. Ściana frontowa wieży artykułowana podziałami ramowymi. Na najwyższej kondygnacji umieszczono otwory okienne, zamykane od wewnątrz drewnianymi, dwuskrzydłowymi okiennicami. Wieża zwieńczona hełmem ośmiokątnym z blachy zakończonym w szpic, w której znajduje się sygnaturka. Wnętrze sklepione żaglaste w absydzie hemisferycznie. W przedsionku sklepienie kolebkowe.W absydzie ołtarzyk o tradycjach ludowo - barokowy z około połowy XIX wieku, w nim obraz ludowy z przedstawieniem Nawiedzenia. Do innych elementów wyposażenia należą: krucyfiks procesyjny z malowanym na blasze obrazkiem Matki Boskiej Częstochowskiej, krucyfiks ludowy, cztery lichtarze cynowe.

Oprac. Magdalena Urbaniak - Leśniak, OT NID w Opolu, 23-08-2017 r.