kościół ewangelicki - Zabytek.pl

kościół ewangelicki

kościół 1892 r. Zrazim

Zrazim

woj. kujawsko-pomorskie, pow. żniński, gm. Janowiec Wielkopolski - obszar wiejski

Z dokumentów posiadanych przez bydgoski oddział konserwatora zabytków, można się dowiedzieć, że od XV wieku do połowy XIX kościół należał do pobliskiej parafii (w której to teraz jest dzwon z tego miejsca).

Przez pewien czas był to obszar, o który spierały się lokalni szlachcice. Na początku XIX wieku należał on do niejakiego Ostena-Sackena, natomiast w latach 50. XIX do Wincentego Sobierajskiego. Ten z kolei przekazał go hrabinie Bnińskiej. W latach 70/80 XIX wieku niemiecka komisja kolonizacyjna nabyła od hrabiny ten teren, oraz sprowadziła tutaj kilkanaście protestanckich rodzin z niemiec. Dla nich to wybudowano opisywany kościół, szkołę, a także pobliski dom pastora. Pastorówka ta funkcjonowała do 1944 roku, kiedy to została przejęta przez państwo, została wtedy domem dla pracowników PGR, oraz pobliskiej szkoły.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Marcin Krainski, Turystyka Niecodzienna.