sufragania, ob. Muzeum Ziemi Pałuckiej - Zabytek.pl

sufragania, ob. Muzeum Ziemi Pałuckiej

budynek mieszkalny 1795 r. Żnin

Żnin, 700-lecia 24

woj. kujawsko-pomorskie, pow. żniński, gm. Żnin - miasto

Przykład ważnej w skali regionu architektury dworskiej z końca XVIII wieku i początku XX wieku.

Historia

Dwór ufundowany przez biskupa sufragana Stefana Łubieńskiego w 1795 roku. Rozbudowany w roku 1912. Renowacja obiektu w roku 1984.

Opis

Dwór biskupi znajdujący się w centralnej części miasta Żnin, przy ulicy 700-lecia nr 24, na południe od kościoła parafialnego. Budynek utrzymany w stylu klasycystycznym, murowany i tynkowany. Założony na planie prostokąta z częściowo sklepionymi piwnicami, parterowy i z mieszkalnym poddaszem. W fasadzie piętrowy portyk przykryty dachem dwuspadowym; korpus budynku przykryty dachem naczółkowym. Całość pokryta podwójną karpiówką. Fasada pięcioosiowa, centralna oś piętrowa z otworem drzwiowym na parterze i oknem na piętrze, poprzedzona występującym portykiem z dwoma parami gładkich kolumn stojącymi na wysokim cokole i zwieńczonymi kompozytowymi głowicami. Kolumny dźwigają uproszczone belkowanie z trójkątnym frontonem dekorowanym stiukowym kartuszem z monografem fundatora zwieńczonym koroną i kapeluszem kardynalskim. Okna prostokątne, ujęte w opaski zakończone odcinkowo. Elewacje boczne w części parterowej dwuosiowe, wyżej trójosiowe z dwoma skrajnymi oculusami. Piętra podzielone za pomocą okapu kapnikwego. Elewacja tylna pięcioosiowa z otworem drzwiowym na osi środkowej. Wnętrze dwutraktowe. Przez środek biegnie sień przelotowa z zabiegową klatką schodową. Obecnie siedziba Muzeum Kościelnego Sztuki Sakralnej.

Własność parafii. Obiekt dostępny do zwiedzania, mieści się w nim Muzeum Sztuki Sakralnej.

Oprac. Sara Szerszunowicz, OT NID w Toruniu, 28.11.2014 r.