spichlerz - Zabytek.pl

spichlerz

budynek gospodarczy XVIII w. Ziemięcice

Ziemięcice

woj. śląskie, pow. tarnogórski, gm. Zbrosławice

Spichrz w Ziemięcicach stanowi jeden z najstarszych tego typu budynków gospodarczych, konstrukcji murowanej na terenie Górnego Śląska, o niewielkich przekształceniach w obrębie wystroju.

Obiekt charakteryzuje się tradycyjną formą i wyrazem, a jego położenie w pobliżu stawu podkreśla walory krajobrazowe miejscowości.

Historia

Spichlerz w Ziemięcicach powstał w 1780 r., prawdopodobnie w oparciu o mury wcześniejszej budowli jako fragment większego założenia folwarcznego. Po II wojnie światowej obiekt pełnił funkcje magazynu dla pobliskiego PGR-u we wsi Kamieniec. Ze względu na zły stan w 2. połowie XX w. budynek przeszedł szereg prac budowlanych i konserwatorskich. W latach 1958-1959 miał miejsce remont dachu oraz pokrycia dachowego. W 1963 r. obiekt otynkowano w obrębie elewacji zewnętrznych, usuwając pierwotne ramowe podziały ścian. Ostatnie prace w obrębie budynku miały miejsce w latach 70. XX w. wymieniono wówczas pokrycie dachowe oraz zainstalowano instalacje odgromowe. Obecnie spichrz jest nie użytkowany.

Opis

Spichrz położony jest na niewielkiej skarpie, we wschodniej części wsi Ziemięcice przy ulicy Szkolnej w pobliżu stawu o nieregularnym narysie. Jest to murowany, trzykondygnacyjny budynek, bez wyraźnych cech stylowych, wzniesiony na planie wydłużonego prostokąta o zwartej, regularnej bryle nakrytej dachem naczółkowym. Obiekt posadowiono na kamiennej podmurówce, pierwotnie otwór wejściowy zaakcentowany był przy pomocy kamiennego obramienia, a elewacje zewnętrze posiadały ramowane podziały. Obecnie elewacje zewnętrzne wtórnie otynkowane, pozbawione dekoracji, frontowa oraz tylna symetryczna, siedmioosiowa w obrębie przyziemia niewielkie otwory wentylacyjne powyżej rzędy prostokątnych okien. W obrębie elewacji południowej (frontowej) zlokalizowany główny otwór wejściowy, centralnie w czwartej osi. Elewacje boczne są symetryczne o prostym, analogicznym układzie za wyjątkiem pierwszej kondygnacji, w elewacji zachodniej z jednym otworem okiennym natomiast we wschodniej z dwoma, otwór wejściowy zlokalizowany w obrębie przyziemia. Wnętrze podzielone

w obrębie przyziemia na trzy mniejsze pomieszczenia, wyższe kondygnacje pozbawione podziałów, jednoprzestrzenne. W przyziemiu zachowane oryginalne sklepienie kolebkowe, dwie pozostałe kondygnacje z prostymi, drewnianymi stropami belkowymi wspartymi na podciągach.

Zabytek jest ogólnie dostępny z zewnątrz.

Oprac. Agata Mucha, OT NID w Katowicach, 28.10.2014 r.