Dawna kaplica staroluterańska, ob. Kościół pw. MB Królowej Polski - Zabytek.pl

Zielona Góra, Dr Pieniężnego 25 b

woj. lubuskie, pow. m. Zielona Góra, gm. Zielona Góra-gmina miejska

Świątynia Matki Boskiej Królowej Polski w Zielonej Górze została zbudowana w 1866 r., w nurcie historyzmu.

Jest to dawna kaplica staroluterańska. Kościół pw. Matki Bożej Królowej Polski (polskokatolicki) stanowi jedną z atrakcji turystycznych miasta.

Historia

Zanim staroluteranie wybudowali swój kościół spotykali się na modlitwach w mieszkaniu wdowy Schirmer przy ul. Kupieckiej. Stan tej rzeczy trwał przez blisko 25 lat. Samą Kaplicę zbudowano 30 września 1866 roku. Świątynia wzniesiona została przez mistrza murarskiego Carla Mühle i cieślę Prüfera. Początkowo była on wyposażony w organy zakupione z likwidowanego kościoła w Nietkowie. Dopiero w 1884 roku zamontowano nowe organy wykonane przez firmę „Gebrüder Walter” z Góry Śląskiej. Organy zachowały się do dnia dzisiejszego i znajdują się obecnie w ewangelickim kościele Jezusowym przy Placu Bohaterów w Zielonej Górze (są one najstarszy tego typu instrumentem w mieście). W niedługim czasie, bo w 1911 roku luteranie oddali do użytku nowy kościół przy pl. Bohaterów. Decyzja o budowie nowego kościoła była spowodowana złym stanem technicznym kaplicy oraz wzrostem liczby wiernych. W 1922 roku opustoszałą kaplice przystosowano do celów muzealnych na potrzeby utworzonego stowarzyszenia zajmującego się gromadzeniem zbiorów oraz ochroną i pielęgnacją dorobku narodowego w mieście i powiecie zielonogórskim. Zebrano tu i wystawiono podarowane przez obywateli prywatne zbiory. W 1927 roku poddasze zaadaptowano na "wiejską izbę". Dzięki staraniom i determinacji ówczesnego dyrektora Klose, udało się uchronić zbiory podczas zawieruchy wojennej i przekazać je powstającemu po II wojnie światowej muzeum przy al. Niepodległości. Po II wojnie światowej świątynia przez wiele lat była nieużytkowana. Dopiero w 1967 r. obiekt został przekazany parafii Kościoła polskokatolickiego, której własnością pozostaje do dnia dzisiejszego.

Opis

Kaplica wzniesiona została w nurcie historyzmu. Jest to budynek ceglany, salowy na rzucie prostokąta. Bryła kaplicy nakryta jest dachem dwuspadowym. Fasada i przeciwległa elewacja posiadają czterostopniowe, schodkowe szczyty. Otwory okienne i wejściowe są półkoliście zamknięte. We wnętrzu kaplicy w jej północnej części wykonano emporę wspartą na drewnianych słupach. Prosta w swej formie bryła kaplicy o skromnym wystroju architektonicznym zachowała swój historyczny charakter i jest znaczącym obiektem sakralnym w mieście.

Kościół jest własnością wyznaniową. W świątyni odbywają się regularnie msze święte. Obiekt jest szeroko udostępniany.

Oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 08.07.2014 r.

Rodzaj: kościół