zespół browaru mieszczańskiego - Zabytek.pl

zespół browaru mieszczańskiego

architektura przemysłowa 1894 - 1927 Wrocław

Wrocław, Hubska 44

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Wrocławski przedsiębiorca Robert Hain wybudował w 1894 roku, we wrocławskiej dzielnicy Huby, średniej wielkości browar, który w 1896 roku rozpoczął produkcję pod nazwą Brauerei zum Alten Weinstock.

Historia

Obiekt został zaprojektowany przez Oskara Haze jako nowoczesny, komplementarny zespół budynków wzniesionych z czerwonej cegły, z wątkami glazurowanymi w kolorach żółtym i zielonym.

W roku 1907 grupa wrocławskich restauratorów, chcąc uniezależnić się od innych, przemysłowych browarów wrocławskich, dyktujących coraz wyższe ceny piwa, utworzyła spółkę i nabyła od Roberta Haina jego browar, nadając mu kilka lat później nazwę Bürgerliches Brauhaus Breslau AG, w skrócie BBB.

Początkowo roczna produkcja piwa wynosiła około 6000 hl, wzrastając już na początku XX wieku do ponad 100 000 hl.

Obiekt został częściowo zniszczony w 1945, prowizorycznie odbudowany w latach 50. W pierwszych powojennych latach roczna produkcja piwa wynosiła około 5000 hl. Po krótkim okresie produkcję piwa wstrzymano, natomiast zaczęto wytwarzać kwas mlekowy na potrzeby przemysłu spożywczego. Produkcja piwa została wznowiona dopiero w roku 1965 i wynosiła przeciętnie 100 000 hl piwa rocznie. Browar specjalizował się w produkcji piw jasnych, pełnych i lekkich.

Zakład działał pod nazwą Browar Mieszczański, a następnie jako Oddział Mieszczański został przyłączony do Wrocławskich Zakładów Piwowarskich, przekształconych po roku 1990 w jednoosobową spółkę skarbu państwa – Browary Dolnośląskie Piast S.A.

Po kolejnej zmianie właściciela, produkcja piwa została definitywnie zakończona w 1996 roku. Opuszczone budynki „pozostawione same sobie” zaczęły powoli niszczeć, a wyposażenie technologiczne zostało rozkradzione.

Na przełomie roku 2002/2003 obiekty dawnego browaru zostały odkupione od duńskiego przedsiębiorstwa Calsberg przez osobę prywatną - architekta, Krzysztofa Wojtasa, z zamiarem przeznaczenia ich na cele centrum kulturalno-rozrywkowo-edukacyjnego.

Obecnie (lata dwudzieste XXI wieku) w zespole funkcjonują liczne pracownie artystyczne, studia nagrań, teatr, sale wystawowe i koncertowe etc.

Najemcami udostępnionych powierzchni są głównie wrocławscy artyści, architekci, rzemieślnicy, muzycy, fotograficy. Na terenie obecnego Browaru Mieszczańskiego odbywają się liczne imprezy kulturalne, gastronomiczne, muzyczne i targowe.

Oprac. Krzysztof Wojtas

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Krzysztof Wojtas.