kościół filialny pw. św. Andrzeja Boboli - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Andrzeja Boboli

kościół 1612 r. Zarzyca

Zarzyca

woj. dolnośląskie, pow. strzeliński, gm. Kondratowice

Kościół w Zarzycy stanowi cenny przykład świątyni nowożytnej z zachowanymi reliktami wcześniejszych budowli.

Historia

Kościół parafialny p.w. św. Andrzeja Boboli w Zarzycy (do 1945 r. - Reichau) po raz pierwszy wzmiankowany był w źródłach pomiędzy 1399 a 1418 r.; obecny wzniesiony z wykorzystaniem reliktów budowli gotyckiej w latach 1611-12, modernizowany ok 1870 r., w latach 1940-41 oraz w latach 1960-61. Do 1945 r. pełnił funkcję świątyni ewangelickiej.

Opis

Kościół gotycko-renesansowy, położony jest w środkowej części wsi, otoczony cmentarzem z kamiennym murem. Jest to budowla orientowana, założona na planie krzyża - jednonawowa, z prosto zamkniętym prezbiterium, z krytą kolebką zakrystią od strony północnej (relikt starszej budowli), ponad którą znajduje się loża kolatorska; od południa do nawy przylega obszerny aneks. Kościół nakryty jest dachami 2 i 3 spadowymi (równej wysokości), pokrytymi gontem; centralnie ponad nawą wznosi się 8-boczna, oszalowana sygnaturka zwieńczona 8-bocznym hełmem krytym gontem. Elewacje kościoła zdobione są dekoracją z pasów tynkowych. Wnętrze nakryte barokowymi, drewnianymi stropami, z emporą organową i kolatorską, z renesansową balustradą schodów z prezbiterium do loży kolatorskiej, z inskrypcją „1612 LK”.

Najważniejsze elementy wyposażenia kościoła: ołtarz główny, barokowy, z ok. 1720 r.; ambona, barokowa, z ok. 1720 r.

Zabytek dostępny. Informacje o porządku nabożeństw na stronie internetowej archidiecezji wrocławskiej www.archidiecezja.wroc.pl.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 09-09-2015 r.