założenie zamkowe - Zabytek.pl

założenie zamkowe

zamek XIV w. Przedecz

Przedecz

woj. wielkopolskie, pow. kolski, gm. Przedecz - miasto

Zamek w Przedczu stanowił ważny element wielkopolskiej sieci architektury obronnej wzniesionej nakładem króla Kazimierza Wielkiego.

Historia

Przedecz po raz pierwszy wzmiankowany został w 1136 roku. Data uzyskania praw miejskich nie jest znana, po raz pierwszy jako miasto Przedecz był wymieniony w dokumencie wystawionym w 1383 roku. Nowy dokument lokacyjny został wydany po pożarze miasta w 1558 roku przez króla Zygmunta Augusta. W miejscu późniejszego zamku zlokalizowany był pierwotny gród drewniano-ziemny, który w czasie wojny polsko-krzyżackiej w 1329 r. został zdobyty przez oddział komtura Ottona von Lutterberga i zniszczony. W 1343 r. Przedecz powrócił we władanie polskie. Zgodnie z przekazem Janka z Czarnkowa król Kazimierza Wielkiego wzniósł w tym miejscu do 1360 r. nowy, murowany zamek. Na pocz. XV w. kasztelan wiślicki, Florian z Korytnicy objął zamek w dzierżawę. Budowlę, która popadła późniejszych latach w ruinę, odbudował od nowa w poł. XV w. starosta Wojciech Korytnicki. W 1789 r. zamek znajdował się w stanie kompletnej ruiny. Na jego miejscu w latach 1824-1828 wzniesiono kościół ewangelicki, wykorzystując elementy kompleksu obronnego. Kościół po 1945 r. użytkowany był przez Gminna Spółdzielnie „Samopomoc Chłopska” jako magazyn zbożowy. W 1960 roku kościół zaadaptowany został na cele kulturalno-oświatowe, od 1977 r. mieści się w nim dom kultury, izba muzealna oraz restauracja. Przy okazji adaptacji przeprowadzono prace konserwatorskie, które pozwoliły wyeksponować zachowane relikty zamku.

Opis

Lustracja z 1565 r. opisuje zamek jako otoczony murem z blankami, w którym mieściła się wieża bramna, z domem mieszkalnym z dwiema kondygnacjami piwnic i trzema kondygnacjami nadziemia oraz umiejscowiona w narożniku okrągłą, murowana wieża, pełniąca funkcje więzienia. Przy zamku znajdowały się drewniane budynki przygródka. We wzniesionym na miejscu zamku kościele ewangelickim zachowane zostały sklepienia piwnic domu mieszkalnego i okrągłą wieżę przebudowaną na dzwonnicę. Pozostałości piwnic obejmują przestrzeń o wymiarach 11,5 na 24 metry. Cokół dzwonnicy, który stanowią relikty wieży, ma średnicę 7,5 i wysokość 8 metrów.

Zamek dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, OT NID Poznań, 18-04-2017 r.