willa Opolanka - Zabytek.pl

willa Opolanka

Zakopane, Kazimierza Przerwy-Tetmajera 15

woj. małopolskie, pow. tatrzański, gm. Zakopane

Willa wzniesiona w latach około 1930-1931, reprezentuje skromną odmianę funkcjonalizmu w architekturze Zakopanego.

Willa związana jest z życiem i twórczością Kornela Makuszyńskiego. Obecnie mieści się tu Jego Muzeum, filia Muzeum Tatrzańskiego w Zakopanem

Historia

Willa „Opolanka” wzniesiona została prawdopodobnie w latach 1930-1931 jako kamienica czynszowa dla P. Gala. Projektantem był zakopiański architekt Franciszek Kopkowicz. W 1945 roku zamieszkał tu Kornel Makuszyński (1884-1953) wraz z żoną Janiną. Autor „Koziołka Matołka” mieszkał tu i tworzył do śmierci w 1953 roku. Z Warszawy małżeństwo Makuszyńskich przewiozło do Zakopanego rodzinną kolekcję sztuki i księgozbiór. W 1965 roku Janina Gluzińska-Makuszyńska ofiarowała kolekcję sztuki, bibliotekę i pamiątki po mężu Ministerstwu Kultury i Sztuki. W 1966 roku w mieszkaniu pisarza otwarto muzeum, filię Muzeum Tatrzańskiego w Zakopanem. W latach 90. XX wieku przeprowadzono prace remontowe obejmujące wymianę pokrycia dachowego i malowanie elewacji. Zarówno budynek, jak i mieszkanie pisarza zachowały się do dnia dzisiejszego niemal bez zmian.

Opis

Willa usytuowana jest przy ulicy Tetmajera, w otoczeniu drzew i ogrodu. Jej forma architektoniczna reprezentuje modny w tym czasie funkcjonalizm, nieco w skromniejszej odmianie. Obiekt wzniesiony został na rzucie prostokąta. Piętrowy, z mieszkalnym poddaszem, podpiwniczony. Nakryty dachem dwuspadowym o połaciach z otwarciami. Budynek posadowiony jest na murowanym fundamencie, podmurówka oblicowana kamieniem, ściany murowane, tynkowane zewnątrz i wewnątrz. Więźba dachowa krokwiowo-jętkowa, połacie kryte blachą. Elewacje południowa (frontowa) i północna symetryczne, trójosiowe. Wewnątrz stropy żelbetowe i drewniane. Detal architektoniczny ogranicza się do prostych elementów funkcjonalnych np. balustrady balkonów z pionowych, metalowych prętów. Wewnątrz, w czterech pomieszczeniach mieści się Muzeum. Znajdują się tu pamiątki osobiste po K. Makuszyńskim, meble z XVIII i XIX wieku, obrazy, m.in. Stanisława Wyspiańskiego, Juliana Fałata, Kazimierza Sichulskiego, Włodzimierza Tetmajera, Władysława Skoczylasa, Zofii Stryjeńskiej.

Obiekt dostępny z zewnątrz przez cały rok, wewnątrz w godzinach otwarcia Muzeum.

Oprac. Olga Dyba NID OT w Krakowie, 08.06.2015 r.