willa Obrochtówka - Zabytek.pl

willa Obrochtówka

willa 1898 r. Zakopane

Zakopane, Józefa Ignacego Kraszewskiego 10A

woj. małopolskie, pow. tatrzański, gm. Zakopane

Drewniana willa wzniesiona w latach 1897-1898 przez Jana Obrochtę.Reprezentuje Witkiewiczowski nurt stylu zakopiańskiego.

Historia

Willa została wybudowana w latach 1897-1898 przez Jana Obrochtę, wg własnego projektu. Jan Obrochta był bratem słynnego podhalańskiego muzykanta Bartłomieja Ochrochty. Jan był cieślą, bliskim współpracownikiem Stanisława Witkiewicza. Wybudowana przez niego willa wskazuje na liczne podobieństwa z Witkiewiczowskimi realizacjami. Budynek dzierżawiony był przez właściciela na cele pensjonatowe, m.in. w 1901 roku prowadziła tu pensjonat pani Bogdaniowa, a w 1903 roku siostry Juliana Marchlewskiego - Marta, Wanda i Józefa. Taką funkcję budynek pełnił do II wojny światowej. Po wojnie został objęty kwaterunkiem. Następnie powrócił do spadkobierców właścicieli - rodziny Obrochtów. W latach 80. XX w. przeprowadzono remont polegający m.in. na wymianie pokrycia dachowego, wzmocnieniu posadowienia, uzupełnieniu detali dekoracyjnych.

Opis

Willa usytuowana jest przy ulicy Kraszewskiego, w głębi działki. Prezentuje Witkiewiczowski nurt stylu zakopiańskiego. Wolnostojąca, założona na rzucie nieregularnym, parterowa, z mieszkalnym poddaszem. Nakryta jest dachem dwuspadowym z przyczółkami. Budynek posadowiony jest na kamiennym podmurowaniu, drewniany konstrukcji zrębowej. Dach konstrukcji krokwiowo-jętkowej, połacie kryte gontem. Fasada jest zgodna z „kanonem Witkiewiczowskim”. Zasadniczy korpus parteru podzielony jest piętrowym segmentem na dwa skrzydła. Część piętrowa wysunięta przed linię zabudowy, powiększona w części parterowej oszkloną werandą, nakrytą jednospadowym daszkiem, z trójkątnym szczytem nad wejściem. W Połaci dachu facjata nakryta dwuspadowym daszkiem, z balkonem z drewnianą, ozdobnie wycinaną balustradą. Po bokach facjaty dwa „wyględy”. W dachu elewacji szczytowych facjaty. Detal dekoracyjny to zdobienie szczytów „słonecka”, „pazdury” oraz ozdobna balustrada werandy. Wewnątrz stropy drewniane o układzie „na nakładkę” i „w jodełkę”. Sosręby, nadproża okienne i drzwiowe z dekoracyjną snycerką. Stragarze, deski stropowe i inne elementy ozdobnie fazowane.

Zabytek dostępny z zewnątrz przez cały rok, wewnątrz w godzinach otwarcia restauracji.

Oprac. Olga Dyba NID OT w Krakowie, 09.06.2015 r.