Zamek Grodno - Zabytek.pl

Zamek Grodno

zamek 2. poł. XIV w. Zagórze Śląskie

Zagórze Śląskie

woj. dolnośląskie, pow. wałbrzyski, gm. Walim

Zamek Grodno w Zagórzu Śląskim położony jest w południowej części Gór Wałbrzyskich.

Został on wzniesiony prawdopodobnie jeszcze w XIII w., lecz pierwszy dokument świadczący o jego istnieniu pochodzi z 1315 r. Dzieje zamku to ponad 900 lat historii, podczas której przechodził z rąk do rąk. Był on w rękach Piastów, Korony Czeskiej, Niemiec i Prus.

HISTORIA

Zamek wybudował najprawdopodobniej jeszcze Bolko I, lecz istniejące źródła pozwalają nam na wiązanie go z działalnością księcia Bernarda I i jego brata księcia Bolka II. Bolko II, silny i umiejętny władca, niestety był ostatnim z niezależnych Piastów na Śląsku i wraz ze śmiercią jego małżonki - Agnieszki, zamek przeszedł we władaniu Królestwa Czeskiego. Podobnie jak większość zamków na tym terenie, przez pewien czas w XV w. stanowił siedzibę rycerskich rodów zajmujących się rozbojem. Dopiero w drugiej poł. XVI w. jego nowy właściciel Maciej von Logau sfinansował on gruntowną przebudowę zamku tworząc z niego obiekt, który opisywano wówczas jako "przybytek warty księcia". Niestety spowodowało to zadłużenie rodu von Logau. Zniszczenia wojenne w trakcie wojny trzydziestoletniej, oraz kolejne tragedie spowodowały, że zaczął on jednak popadać w ruinę.

NAJNOWSZE DZIEJE

Od rozbiórki, która miała zostać przeprowadzona w pierwszej połowie XIX w. uratował go ojciec wrocławskiej archeologii – prof. Büsching. Od tego momentu jego sytuacja ulegała powolnej poprawie. Od stycznia 2009 r. właścicielem Zamku Grodno stała się Gmina Walim, która następnie powierzyła zarządzanie obiektem Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu. Archeologia Żywa od pewnego czasu ściśle współpracuje m. in. z CKiT w prowadzeniu badań na zamku. Jednym z najgłośniejszych odkryć w zeszłym roku było odnalezienie bulli antypapieża Benedykta XIII.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Archeologia .