dzwonnica - Zabytek.pl

Zaborów, 85

woj. małopolskie, pow. brzeski, gm. Szczurowa

Dzwonnica to relikt zespołu sakralnego, w którym dominowała trójnawowa bazylika z dwiema kaplicami o charakterze ramion transeptu.

Kościół nawiązywał do ambitniejszych rozwiązań, zapożyczonych od monumentalnych budowli barokowych - w niewielkim oddaleniu od Zaborowa, w latach 70. XVIII w. zbudowano dwa duże drewniane barokowe kościoły o analogicznym programie: w Dąbrowie Tarnowskiej (była to fara miejska) i w niedalekich Wietrzychowicach.

Historia

Niezależna parafia wchodząca w skład dekanatu wojnickiego powstała w 1819. Kościół tutejszy miał być drugą w kolei świątynią. Zbudowany został w 1835 „własnym kosztem” Teresy Radeckiej. Konsekrował go w 1858 ordynariusz diecezji tarnowskiej bp Józef Alojzy Pukalski. Pierwszym proboszczem zaborowskim był ks. Ignacy Weremund Obrębski, benedyktyn, a budowę omawianej świątyni kończył jego następca ks. Jakub Wessely. W 1950 kościół rozebrano za zgodą ówczesnego wojewódzkiego konserwatora zabytków w Krakowie. Nie znamy okoliczności, być może obiekt miał usterki konstrukcyjne. Obecny kościół w Zaborowie zbudowany został w latach 1949-51, jego projektantem był arch. Stanisław Kapcia. We wnętrzu wykorzystano niektóre elementy wyposażenia kościoła drewnianego, w tym otoczony miejscowym kultem obraz Matki Boskiej Zaborowskiej, o charakterze barokowym. Inne elementy dawnego wystroju pochodzą sprzed połowy XIX w., z czasu budowy poprzedniego kościoła. Nieco wcześniej, 1830 (jak wynika z daty na metalowej chorągiewce) zbudowana została wolnostojąca drewniana dzwonnica, będąca dziś przedmiotem wpisu do rejestru.

Opis

Dzwonnica niska, czworościenna, o ścianach pionowych, nakryta jest ośmiobocznym hełmem baniastym; był on pobity gontem, później blachą.

Obiekt dostępny do zmierzchu. Zwiedzanie wnętrza można uzgodnić dzwoniąc do kancelarii parafialnej.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie, 20-03-2015 r.