grodzisko średniowiecze późne Wysoka

Wysoka

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Leśnica - obszar wiejski

Grodzisko w Wysokiej jest zapewne jednym z zespołu strażniczych obiektów zlokalizowanych wzdłuż średniowiecznego szlaku wschód – zachód: od Toszka w kierunku Krapkowic i Gogolina, i dalej do Opola.

Usytuowanie i opis

Usytuowanie zabytku: grodzisko zlokalizowane jest za zabudowaniami wsi, wśród ogrodów - sadów i pól, po wschodniej stronie głównej ulicy, na części działki gruntowej wydzielonej z pola ornego; około 400 m na południowy - wschód od kościoła i około 100 m na południe od stawu.

Opis stanowiska: grodzisko ma kształt owalu. Stożek o czworobocznej podstawie z zaokrąglonymi narożami, otoczony jest płytką, częściowo zachowaną fosą (częściowo rozoraną). Cały obiekt ma średnicę około 25 m: fosa około 5-7 m i stożek około 18-20 m. Wysokość stożka wynosi około 3-4 m, głębokość fosy około 0,5 m. Obiekt porośnięty jest drzewami: dawniej owocowymi, obecnie głównie brzozami. Czytelnie rysuje się w terenie: usytuowane za gospodarstwami.

Historia

Badania sondażowe pozwalają na określenie chronologii obiektu na okres późnego średniowiecza (od końca XIII wieku do XV wieku).

Stan i wyniki badań

Stan i wyniki badań archeologicznych: informacje o obiekcie otrzymał G. Raschke w 1934 roku i przeprowadził on badania powierzchniowe. Grodzisko oznaczone jest na mapie z 1939 roku. Badania sondażowe w 1972 roku wykonał E. Tomczak. Znalazł na majdanie kilka  fragmentów naczyń obtaczanych. W 1984 roku wykonano plan warstwicowy grodziska.

Grodzisko w Wysokiej zlokalizowane jest w obszarze, który w średniowieczu porośnięty był lasem, przez który przebiegały lokalne szlaki m.in. do Strzelec Opolskich, Góry św. Anny, Toszka. Grodzisko mogło pełnić funkcję strażniczą: jest zapewne jednym z zespołu strażniczych obiektów zlokalizowanych wzdłuż średniowiecznego szlaku wschód – zachód: od Toszka (gródki w Balcarzowicach, Brzezinie, Zakrzowie, Obrowcu), w kierunku Krapkowic i Gogolina, i dalej do Opola.

Grodzisko położone jest na gruntach prywatnych. Zlokalizowane jest przy krawędzi nieogrodzonej działki gruntowej, na tyłach zabudowań gospodarczych i ogrodów. Do grodziska można dojść polną drogą gruntową prowadzącą na wschód od przystanku autobusowego przy ul. Strzeleckiej 23.

Oprac. Krzysztof Spychała, OT NID w Opolu, 18.05.2018 r.