kościół parafialny pw. św. Bartłomieja - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Bartłomieja

Wsola, Leśna 2a

woj. mazowieckie, pow. radomski, gm. Jedlińsk

Kościół prezentuje wartość historyczną i artystyczną.Obiekt jest jednym z nielicznych przykładów stylu neormańskiego na terenie ziemi radomskiej.

Historia

Pierwszy drewniany kościół pw. św. Bartłomieja istniał w tym miejscu już ok. 1470 roku. W XVI wieku budynek popadł w ruinę, jak czytamy w źródłach „spustoszony, przez kalwinów”. O dalszych jego losach przekazy milczą. Wiadomo tylko, że w 1629 roku zbudowano kolejny kościół drewniany.

Obecny, trzeci, murowany kościół został wzniesiony w latach 1918-30 wg projektu Jarosława Wojciechowskiego, architekta z Warszawy. Jego konsekracja nastąpiła w 1934 roku. Dwa lata wcześniej, modrzewiowy kościół z 1629 roku został rozebrany, a w 1934 roku przeniesiony do Bodzechowa w województwie świętokrzyskim. Obecny kościół został gruntownie wyremontowany na początku lat 90. XX wieku. Budynek wewnątrz otynkowano i odmalowano oraz poddano konserwacji jego zabytkowe wyposażenie.

Opis

Kościół znajduje się przy głównej trasie łączącej Warszawę z Radomiem. Budynek ceglany, nieotynkowany, o układzie bazylikowy, wzniesiony na planie krzyża łacińskiego. Fasada wystawiona w formie jednej wieży z fryzem arkadowym. W części wschodniej znajduje się pięć kaplic na zakończeniu naw.

We wnętrzu warto zwrócić uwagę na ołtarz główny z krucyfiksem i barokowymi rzeźbami św. św. Piotra i Pawła z połowy XVIII wieku. Tabernakulum w formie globu z rzeźbami puttów z XVIII wieku Dwa ołtarze boczne późnobarokowe. W jednym z nich krucyfiks z drugiej poł. XVIII wieku. Wymienione obiekty stanowią część wyposażenia drewnianego kościoła z 1629 roku.

Obiekt dostępny dla zwiedzających poza godzinami nabożeństw.

Oprac. Bartłomiej Modrzewski, OT NID w Warszawie, 05.11.2014 r.