dom wielorodzinny - Zabytek.pl

dom wielorodzinny

budynek mieszkalny 1929 r. Wrocław

Wrocław, Tramwajowa 4

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Budynek stanowi realizację nowatorsko rozwiązanego wielorodzinnego budynku czynszowego.Dom ten jest przykładem wrocławskiej architektury modernistycznej.

Powstał jako element wzorcowego, eksperymentalnego osiedla mieszkaniowego towarzyszącego wystawie WuWA, będącego znakomitym przykładem realizacji nowoczesnych tendencji w urbanistyce i architekturze europejskiej lat 20. XX wieku.

Historia

Budynek wzniesiony został w 1929 roku. Projekt architektoniczny wykonał Emil Lange, projekty wnętrz: Emil Lange, Paul Heim, Eugen Weigt (zabudowa kuchni), Hilda Krebs (projekty mebli); projekt ogrodu: Erich Vergin.

Opis

Budynek zaprojektowany został jako skrajny w zabudowie szeregowej po zachodniej stronie ul. Tramwajowej.

Budynek stanowił realizację domu wielorodzinnego. W obrębie budynku zrealizowano 4 mieszkania po 45,5 m2 oraz cztery mieszkania po 62 m2. Zaprojektowano również wspólne pomieszczenia gospodarcze.

Ściany piwnic ceglane, ściany parteru i piętra wykonane zostały w stalowej konstrukcji ramowej (system "Spiegel") z wypełnieniem z płyt z gazobetonu "Schima"; tynkowane; ściany wewnętrzne - z cegły żużlowej i płyt żużlowo-gipsowych. Klatka schodowa drewniana, schody dwubiegowe z duszą. Dach płaski; strop typu "Kleina" z wypełnieniem z żużlu; pokrycie z papy. Stolarka drzwi wejściowych współczesna, stolarka okienna współczesna, częściowo PCV.

Budynek o bryle rozczłonkowanej, złożony z dwóch prostopadłościennych sekcji przesuniętych względem siebie, na rzucie dwóch mijających się prostokątów. Budynek pierwotnie dwukondygnacyjny z obniżoną kondygnacją poddasza, o mijających się o pół piętra poziomach kondygnacji w obu sekcjach. Obecnie sekcja południowa trójkondygnacyjna, z nadbudowaną górną kondygnacją mieszkalną, wysoko podpiwniczona. Jest to budynek jednoklatkowy. Obie sekcje posiadają niezależne wejścia. Elewacje o regularnie rozmieszczonych osiach okiennych, bez podziałów.

Dostęp do zabytku ograniczony. Budynek stanowi własność prywatną - brak możliwości zwiedzania. Osiedle dostępne z zewnątrz.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 06.10.2014 r.