Most Grunwaldzki - Zabytek.pl

Wrocław, Most Grunwaldzki

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Most Grunwaldzki jest jedynym wiszącym drogowo-tramwajowym mostem w Polsce i jedynym na świecie o innowacyjnej konstrukcji nośnej, stalowo nitowanej, w której pasma nośne wykonano z blach ułożonych na płask, zawieszonych na masywnych pylonach.

Na uwagę zasługuje również monumentalna forma obiektu.

Historia

Miejski radca budowlany Richard Plüdemenn projektując w 1902 r. gmach nowego ratusza na lewym brzegu Odry przedstawił po raz pierwszy wizję nowego mostu. Do niej nawiązali zwycięzcy konkursu z 1905 r., inżynierowie: Robert Weyrauch z Berlina i architekt Martin Mayer z Hamburga. Ostateczny projekt mostu , oparty na zwycięskiej koncepcji wykonali Guenthel i Scholtz (projekt konstrukcji) oraz Pluedemann (projekt wystroju architektonicznego, od 1909 r. kontynuowany przez Karla Klimma). Budowę mostu rozpoczęto w lutym 1908 r., ukończono we wrześniu 1910 r., a uroczyste otwarcie z udziałem cesarza Wilhelma II nastąpiło 10.10.1910 r. W 1945 r. most został poważnie zburzony ale dość szybko odbudowany, według projektu Dobrosława Czajki, bez rekonstrukcji niektórych elementów (hełmy na pylonach, niektóre płaskorzeźby). Kolejne remonty wykonano w : 1956, 1982 i w 1990 r. kiedy to m. in. poszerzono jezdnię kosztem chodników.

Opis

Jednoprzęsłowy, wiszący most drogowy. Konstrukcja stalowa, nitowana, pasy nośne z blach ułożonych na płask, zawieszone na masywnych pylonach. Pylony połączone w pary łukami tworzącymi jakby bramy, murowane z cegły, żelbetowe, oblicowane granitem. Pylony pierwotnie zwieńczone wieżyczkami, usuniętymi w trakcie powojennej odbudowy. Nie zachowały się także naczółki z koroną i niemiecką nazwą mostu, umieszczone nad łukami przejazdów oraz płaskorzeźbione godła Śląska (orzeł pruski) w dolnej części lewych pylonów. Zachowano jedynie rozmieszczone analogicznie, na prawych pylonach, pięciopolowe herby miasta Wrocławia, w stylistyce późnej secesji.

oprac. Teresa Przydróżna, OT NID we Wrocławiu, 15-10-2015 r.

Rodzaj: most