kościół parafialny pw. św. Henryka - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Henryka

kościół 1889 - 1893 Wrocław

Wrocław, Gliniana 18

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Kościół neogotycki, wzniesiony wg projektu diecezjalnego rady budowlanego Josepha Ebersa, jako pierwsza duża wrocławska świątynia powstała po okresie Kulturkampfu.

Historia

Neogotycki kościół wzniesiony w latach 1890-1893 wg projektu diecezjalnego radcy budowlanego Josepha Ebersa, na obszarze rozwijającego się południowego reprezentacyjnego przedmieścia Wrocławia. Zbudowany został po okresie Kulturkampfu dzięki osobistemu zaangażowaniu i funduszom bpa wrocławskiego Georga Koppa oraz przeznaczonemu na ten cel legatowi bpa Heinricha Förstera, którego upamiętnia wezwanie świątyni.

Silnie zniszczony w czasie działań wojennych, w 1945 r. Odbudowany w latach 1948-1960 bez hełmów wież. Nowe witraże wykonano w 1982 r. Hełmy, wg historycznych wzorów, odbudowane zostały w roku 2003 wg projektu Edmunda Małachowicza.

Opis

Kościół usytuowany w południowej części miasta, na terenie dawnego osiedla Glinianki, przy ul. Glinianej. Trójnawowa neogotycka bazylika, wzniesiona na planie krzyża łacińskiego o silnie rozczłonkowanej bryle z dwuwieżową fasadą. Oszkarpowana przyporami dekorowanymi licznymi sterczynami. Zbudowany z cegły o elewacjach wyłożonych cegłą klinkierową z glazurowanymi kształtkami. Korpus nawowy pięcioprzęsłowy przykryty sklepieniem krzyżowo-żebrowym z trójprzęsłowym prezbiterium, zamkniętym wielobocznie. Wokół prezbiterium założona została zakrystia w formie ambitu. Transept pięcioprzęsłowy z przęsłem na skrzyżowaniu naw przykrytym sklepieniem gwiaździstym. Przy skrzyżowaniu naw usytuowane wieloboczne kaplice otwarte do wnętrza świątyni.

Wieże w części dolnej na planie kwadratu, wyżej przechodzące w ośmiobok, przykryte zostały współcześnie odbudowanymi ostrosłupowymi, miedzianymi hełmami. Środkowa cześć fasady z dużą ostrołuczna blendą zdobioną motywem maswerku z bogato dekorowaną rozetą. Wiązkowe filary międzynawowe, żebra sklepienne oraz arkadki ślepej galerii triforyjnej na ścianach wnętrza nawy głównej i transeptu wykonane z użyciem glazurowanych barwnych kształtek.

oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 22.12.2015 r.