kościół parafialny pw. św. Elżbiety - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Elżbiety

kościół 1893 r. Wrocław

Wrocław, Grabiszyńska 103

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Kościół pw.św.Elżbiety przy ul.Grabiszyńskiej we Wrocławiu jest typowym przykładem twórczości architekta diecezji wrocławskiej Josepha Ebersa.

Jest budowlą neogotycką w tzw. stylu przejściowym, łączącym elementy romańskie i wczesnogotyckie, silnie zakorzenione w tradycji neogotyku hanowerskiego.

Historia

Kościół pw. św. Elżbiety przy ul. Grabiszyńskiej należał pierwotnie do wybudowanego w l. 1893-96 zespołu klasztorno-szpitalnego sióstr elżbietanek, będących wówczas największym wrocławskim zgromadzeniem zakonnym zajmującym się opieką szpitalną. Rozległe założenie spełniające nowoczesne wymogi sanitarne, zaprojektował w 1892 r. Joseph Ebers, architekt diecezji wrocławskiej przy biskupie Georgu Koppie, który częściowo je ufundował. Kościół św. Elżbiety od 1899 r. pełnił funkcję parafialnego, dla nowo erygowanej parafii; poświęcony został w roku 1907.

W 1945 r. zniszczeniu uległa wieża oraz część dachu świątyni, sklepienia nad chórem muzycznym, emporą i jedną z naw, a także szczyt z rozetą w fasadzie. W l. 1948-52 kościół odbudowano, a w 1980 r. zrealizowano charakterystyczną, nową wieżę o konstrukcji metalowej, projektu Tadeusza Zipsera i Marka Dobrowolskiego. W 1988 r. do budowli dobudowano dom parafialny, zaprojektowany przez Stanisława Losego i Stanisława Konarzewskiego.

Po 1945 r. szpital i klasztor sióstr elżbietanek przejęła w całości państwowa służba zdrowia i jest on obecnie Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc, rozbudowanym w l. 1976-89.

Opis

Kościół położony przy ul. Grabiszyńskiej, w północnej pierzei ulicy, z przylegającym od północy współczesnym domem parafialnym oraz dawnym zespołem klasztorno-szpitalnym - obecnie Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc przy ul. Grabiszyńskiej 105-109.

Kościół orientowany, neogotycki, murowany z cegły klinkierowej, z detalami architektonicznymi wykonanymi z barwionej, glazurowanej cegły i sztucznego kamienia. Budowla oszkarpowana, halowa z emporami i pseudotranseptem, trójnawowa, siedmioprzęsłowa, nakryta dachami dwuspadowymi, zwieńczona w fasadzie ażurową wieżą o konstrukcji metalowej (1980 r.). Prezbiterium zamknięte trójbocznie, z przylegającą zakrystią tworzącą rodzaj ambitu. Od południa prezbiterium i masyw wieżowy flankują wieloboczne wieżyczki schodowe. Fasada dekorowana okazałym portalem z pełnoplastycznymi figurami św. Elżbiety i św. Jerzego, rzeźbionymi w piaskowcu.

Nawy przekryte sklepieniami krzyżowo-żebrowymi wspartymi na masywnych, wielobocznych filarach; w prezbiterium sklepienie sześciopolowe, w zakrystii pięcio- i trójdzielne. Ściany przeprute ostrołucznymi arkadami o profilowanych archiwoltach.

Wyposażenie świątyni neogotyckie, z zespołem rzeźb Bruno Tschötschela (po 1934 r.), chrzcielnica neoromańska; witraże współczesne z wyobrażeniem świętych (w prezbiterium) oraz scenami stworzenia świata i życia Chrystusa (nawa płd. i chór zach.).

oprac. Beata Sebzda, OT NID we Wrocławiu, 24-11-2015 r.