grodzisko 2. poł. XI w. - 1. poł. XII w. Wolsko

Wolsko

woj. wielkopolskie, pow. pilski, gm. Miasteczko Krajeńskie - obszar wiejski

Grodzisko należy do grodów granicznych pomiędzy Pomorzem środkowym a Wielkopolską.

Usytuowanie i opis

Grodzisko nazywane szwedzkimi okopami, niem. Schanze położone na najwyższym punkcie północnej krawędzi doliny Noteci.

Grodzisko wyżynne, cyplowe, nieregularnie owalne, podkowiaste. Wał zachowany od strony północnej, od strony południowej zniszczony w wyniku procesów erozyjnych. Od strony zachodniej czytelny przejazd bramny. Wymiary grodziska: 160x120 m u podstawy. Wysokość wału północnego 8 m, różnica wysokości korony części północnej a krawędzią południową wynosi 20 m.

Historia

Gród istniał około połowy XI w. Położony na krawędzi doliny Noteci stanowił doskonały punkt strategiczny Pomorzan. Znane było zapewne od połowy XIX w.

Stan i wyniki badań

Badania powierzchniowe W. Schwarza w 1889 r., sondażowo-wiertnicze archeologów szczecińskich pod kierunkiem E. Cnotliwego w 1988. Wówczas wykonano także plan sytuacyjno-wysokościowy.

Dojazd do grodziska z kierunku północno zachodniego, z polnej drogi prowadzącej do Wolska Górnego.

oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 29-10-2015 r.