kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła

kościół XVI w. Wiry

Wiry, 56

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Marcinowice

Przykład gotyckiego kościoła rozbudowanego o transept na pocz.XX wieku. Kościół z przyległym cmentarzem, otoczony wysokim kamiennym murem z bramkami.

Historia

Kościół w tym miejscu wzmiankowany w 1250 roku. Obecny późnogotycki wzniesiony ok. 1500 r., przebudowany w XVIII wieku. Rozbudowa świątyni o transept i prezbiterium nastąpiła w 1906 roku. Remonty  były przeprowadzone w roku: 1956, 1976 i 2000.

Opis

Budowla jednonawowa, z transeptem i prostokątnie zamkniętym prezbiterium, do którego od południa dostawiona jest zakrystia. Do nawy od północy dostawiona jest kwadratowa kaplica z latarnią. Od zachodu, na osi stoi wieża, zwieńczona krenelażem i iglicowym hełmem pobitym blachą. Od wschodu prostokątne prezbiterium, oszkarpowane. Dachy dwuspadowe, kryte dachówką ceramiczną. Kalenica transeptu wyższa niż nawy. Na ich przecięciu oktagonalna sygnaturka z galeryjką. Od południa kruchta ujęta spływami. Ściany szczytowe transeptu i prezbiterium wieńczą wtórnie umieszczone krzyże pokutne.

Wyposażenie kościoła późnobarokowe i rokokowe, polichromowane drewniane: ołtarz, ambona i chrzcielnica, ponadto figury i obrazy z XVIII i XIX wieku.

Kościół jest otoczony cmentarzem z interesującymi przykładami sztuki sepulkralnej, w tym drewnianej. Otacza go obronny kamienny mur z XVII w. z dwoma bramkami (nie objęty wpisem do rejestru zabytków). Narożnik północno-wschodni muru w formie bastei; w murze epitafia z kon. XIX wieku.

Kościół dostępny z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu,