grodzisko V – poł. XIII w. Wiktorowo

Wiktorowo

woj. wielkopolskie, pow. poznański, gm. Kostrzyn - obszar wiejski

Grodzisko w Wiktorowie to pozostałość warowni, której powstanie wiązać można z koniecznością zapewnienia okresowego schronienia dla ratowania mienia i życia mieszkańców okolicznych osad.

O biekt stanowi dominantę w krajobrazie leśnym.

Usytuowanie i opis

Grodzisko, nazywane lokalnie „okop szwedzki” znajduje się w środku lasu, w rozwidleniu dwóch strumieni, w dolinie Cybiny-ok. 400 m na północ od niej. Usytuowane jest z dala od siedzib ludzkich, w linii prostej ok. 4,5 km na wschód od miejscowości Iwno i 2,5 km na południe od Wagowa.

Obiekt zaliczany jest do grupy tzw. okopów. Warownia ma prawie kolisty kształt o średnicy dołem ok. 55 m, górą ok. 35 m. Otoczona jest pierścieniowatym wałem o wysokości 3-4 m i półkolistą (obecnie śladowo widoczną) fosą. Majdan grodziska zajmuje powierzchnię 25 x 30 m. Obiekt porastają drzewa.

Historia

Ze względu na brak materiału zabytkowego, który pozwolił by zawęzić datowanie obiektu przyjmuje się, że gród w Wiktorowie użytkowany był w okresie wczesnego średniowiecza, V-poł. XIII w. Stanowisko w starszej literaturze wzmiankowane jest jako Wagowo i Iwno 1.

Stan i wyniki badań

Stanowisko badane było powierzchniowo w latach: 1951, 1974, 1986, 1992. Plan warstwicowy dla obiektu wykonał Henryk Klunder w 1985 r. Dotychczasowe badania połączone z obserwacją wykrotów i otworami sondażowymi nie dostarczyły materiału zabytkowego, nie stwierdzono też śladów warstwy kulturowej.

Własność państwowa - obiekt dostępny, leży na trasie szlaków rowerowych okolic Kostrzyna.

oprac. Barbara Iwanicka - Pinkosz, OT NID w Poznaniu, Pracownia terenowa w Trzebinach, 02-11-2015 r.