kościół parafialny pw. św. Jadwigi - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Jadwigi

kościół XIV w. Węgry

Węgry

woj. dolnośląskie, pow. wrocławski, gm. Żórawina

Kościół gotycki, rozbudowany w baroku.Otoczony cmentarzem z murem, w którym wmurowane trzy krzyże pokutne.

W murze brama, zwieńczona renesansową attyką. Kościół stanowi przykład wiejskiego gotyckiego kościoła, przebudowanego w baroku, z warownym cmentarzem.

Historia

Pierwsza źródłowa wzmianka dotycząca kościoła w Węgrach, zawarta została w dokumencie wydanym w 1309 roku, w którym wymieniony został proboszcz tutejszej parafii. W literaturze nie ma zgodności w sprawie datowania obiektu. Wg K. Degena dwuprzęsłowe prezbiterium, zamknięte pięcioboczną apsydą wzniesione zostało w wieku XV. W XVI w. wybudowana została nawa z dostawioną na osi wieżą. W wieku XIX do wieży od zachodu dobudowano prostokątną kruchtę. Natomiast wg Katalogu zabytków kościół - prezbiterium oraz nawa - wzniesiony został prawdopodobnie w 1 poł. XIV w., być może w wykorzystaniem wcześniejszej budowli.

W 2. ćw. lub w poł. wieku XVIII, w. kościół został zbarokizowany. Nawę przedłużono o przęsło zachodnie, z włączeniem w jego obręb wieży. Wykonano także nową arkadę łuku tęczowego. Nad zakrystią urządzona została loża kolatorska. Podwyższono także dach nad prezbiterium. Poszerzono i zamieniono kształt otworów okiennych. W roku 1898 roku do wieży dobudowana została kruchta zachodnia oraz zmieniono hełm wieży z namiotowego na wysoki ostrosłupowy.

W latach 1961-66 przeprowadzony został gruntowny remont kościoła.

Wzniesiony z kamienia łamanego, zachodni i północny odcinek muru cmentarnego pochodzi z XVI w. Południowy i wschodni wzniesione zostały w wieku XIX. W północnym odcinku muru znajduje się cmentarnego brama, datowana na 2 ćw. XVI w. oraz wmurowane krzyże pokutne.

Opis

Kościół orientowany, położony w środkowej części miejscowości, po zachodniej stronie głównej drogi wiejskiej na terenie rozległego, prostokątnego cmentarza ogrodzonego wysokim murem.

Kościół wzniesiony został z łamanego granitu, tynkowany. Jest to budowla jednonawowa z wyodrębnionym dwuprzęsłowym prezbiterium zakończonym pięcioboczną apsydą. Po północnej stronie prezbiterium znajduje się zakrystia, nad którą umieszczona została loża kolatorska. Zachodnia część nawy obejmuje także, przyziemie wzniesionej na planie prostokąta wieży.

Prezbiterium przykryte zostało sklepieniem krzyżowo-żebrowym, zakrystia sklepieniem kolebkowym. Nad nawa i lożą kolatorską założony został strop. Przyziemie wieży otwarte jest do nawy z trzech stron arkadami o spłaszczonym półkolistym łuku.

Elewacje korpusu i prezbiterium zostały ujednolicone i posiadają szerokie prostokątne otwory okienne zamknięte łukiem nadwieszonym. W południowej elewacji nawy znajduje się ostrołuczny piaskowcowy portal, w którym zachowane są drewniane drzwi z gotyckimi okuciami, w formie stylizowanej wici roślinnej.

W ścianie prezbiterium znajduje się gotycka nisza sakramentarium. Zachowane są również dwa gotyckie skromne ostrołuczne portale: prowadzący z prezbiterium do zakrystii oraz z kruchty do przyziemia wieży.

Neogotycki ołtarz główny wykonany został 1886 r., ołtarze boczne, regencyjne pochodzą z ok. poł. XVIII w.

Cmentarz wokół kościoła otoczony jest wysokim murem. Zachodni i północny odcinek muru, wzniesiony z kamienia łamanego, datowany jest na wiek XVI. Południowy i wschodni odcinek, z cegły, zbudowany został w XIX w. W północnym odcinku muru znajduje się cmentarnego brama, datowana na 2 ćw. XVI w., z otworem zamkniętym półkoliście, zwieńczona attyką ze szczycikami pół- i ćwierćkolistymi.

Po wschodniej stronie bramy w licu muru umieszczono granitowe, średniowieczne krzyże pokutne.

Oprac. Maria Czyszczoń, 15.09.2014 r.