Ustka, Czerwonych Kosynierów 21

woj. pomorskie, pow. słupski, gm. Ustka (gm. miejska)

Budynek stanowi przykład zabudowy mieszkalnej wykonanej w tradycyjnej konstrukcji ryglowej.Konstrukcja oraz forma domu są charakterystyczne dla regionu pasa nadmorskiego w okolicach Słupska.

Historia

Budynek został wzniesiony w 1804 r. dla usteckiego kapitana Petera Haase. Około 1900 r. dom remontowano i prawdopodobnie wówczas otynkowano elewacje. W ostatnich latach obiekt został odrestaurowany, z przywróceniem pierwotnego wyglądu elewacji. Obecnie mieści się tutaj Bałtyckie Centrum Kultury.

Opis

Budynek położony jest na terenie dawnej osady rybackiej, obecnie w środkowej części miasta. Usytuowany przy we wschodniej pierzei ul. Kosynierów, w zabudowie półzwartej.

Wzniesiony został w konstrukcji ryglowej, z otynkowanymi fachami. Szczyty odeskowane. Założony na rzucie prostokąta, dwutraktowy, z występującą na osi sienią. Dwukondygnacyjny, kryty dwuspadowym dachem.

Elewacja frontowa (zachodnia) jest symetryczna, z usytuowanym na osi głównym wejściem do budynku. Elewacja tylna (wschodnia) jest asymetryczna, z usytuowanym z boku wejściem podwórzowym. Otwory drzwiowe i okienne są prostokątne, stolarka drewniana, dekoracyjna (współczesna; drzwi wzorowane na wcześniejszych). Drzwi frontowe są dwuskrzydłowe, z klasycyzującą dekoracją w postaci profilowanych płycin i trójkątnych frontonów. Drzwi podwórzowe są jednoskrzydłowe, z profilowanymi płycinami. Stolarka okienna posiada profilowane ślemię oraz słupki w firmie pilastrów, z głowicą w postaci profilowanej rolki z guzkami. W budynku dekoracyjnie oddziałuje wyeksponowana konstrukcja elewacji - szachownica słupów i rygli oraz skontrastowanie barw drewna z tynkowanymi polami fach. Na belce nadprożnej drzwi frontowych widnieje inskrypcja 18 P.H. 04.

Zabytek dostępny. W obiekcie mieści się Bałtyckie Centrum Kultury.

Oprac. Beata Dygulska, OT NID w Gdańsku, 03.10.2014 r.