pozostałości zespołu dworskiego - Zabytek.pl

pozostałości zespołu dworskiego

dwór XVI - XIX Ublinek

Ublinek, 18

woj. świętokrzyskie, pow. opatowski, gm. Lipnik

Cenny przykład nowożytnej murowanej siedziby szlacheckiej, charakterystyczny dla małopolskiego budownictwa dworskiego w okresie XV-1.

połowie XVII wieku. Należy on do grupy najlepiej zachowanych w Polsce obiektów związanych z kultem ariańskim.

Historia

Dwór w Ublinku wystawiono przed 1630 rokiem zapewne z inicjatywy Piotra Żórawskiego, ówczesnego właściciela części wsi i jego niezidentyfikowanego krewnego, co uprawdopodabniają umieszczone na portalu zewnętrznym data, herb i inicjały P. Z. oraz T. Z. (według księdza Jana Wiśniewskiego pod inicjałami T. Z. kryje się Tyburcy Żurawski). W XVII wieku znajdowała się w nim kaplica ariańska i mieszkanie obsługującego ją predykanta, o czym informuje opis budynku sporządzony przez proboszcza strzyżowskiego Jacka Struckiego między 1668 a 1711 rokiem. Od połowy XIX wieku po 1945 roku był on w rękach rodziny Winnickich. W latach 1944-1945 na skutek działań wojennych został uszkodzony. W 1946 roku rozparcelowano majątek Ublinek, a dwór przeznaczono na cele mieszkaniowe. W 1957 roku zrujnowany i opuszczony obiekt zabezpieczono, m.in.: wówczas wyremontowano dach. W kolejnych latach był doraźnie naprawiany. W 1988 roku został kupiony przez osobę prywatną, z której inicjatywy przeprowadzono jego kapitalny remont. Po 1997 roku prowadzono we wnętrzu prace budowlano-restauracyjne.

Opis

Nowożytny dwór usytuowany na wzniesieniu, we wschodniej części wsi, zajmuje parcele przy drodze do Strzyżowic, w sąsiedztwie dawnych zabudowań folwarcznych. Jest to budynek piętrowy, podpiwniczony na planie wydłużonego prostokąta ze skarpami w narożach. Wzniesiony został z kamienia łamanego i cegły, a także w całości wytynkowany. Nakryty jest dwuspadowym dachem. Ma skromne elewacje, od północy i południa trójkątne szczyty, a w narożach przysadziste skarpy. Główne wejście obiektu akcentuje kamienny portal o trójkątnym naczółku z „marmurowym” kartuszem z herbem Godziemba, inicjałami P. Z. i datą 1630; w nadprożu odrzwi umieszczony jest taki sam herb oraz inicjały T. Z. Wnętrze budowli na obu kondygnacjach podzielono na dwie, analogiczne części: prostokątny przedsionek ze schodami i większą od niego, zbliżoną do kwadratu salę. Pomieszczenia nakrywają sklepienia kolebkowe z lunetami (na parterze) i drewniane stropy (na piętrze). Na parterze przejście między przedsionkiem, a salą pokreśla kamienny portal z herbem Godziemba i inicjałami T.Z. | S.R.

Dostęp do zabytku ograniczony, własność prywatna - obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Łukasz Piotr Młynarski, OT NID w Kielcach, 23.12.2014 r.