kaplica przydrożna - Zabytek.pl

kaplica przydrożna

kaplica XVIII w. Twardawa

Twardawa

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Głogówek - obszar wiejski

Wybudowana w XVIII wieku kapliczka przydrożna w Twardawej jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Historia

Kapliczka przydrożna została wybudowana w 1663 roku i jest poświęcona św. Janowi Nepomucenowi. W 1955 roku kapliczka została odnowiona.

Opis

Usytuowana w środkowej części miejscowości, na posesji przy ul. Kozielskiej 20 przy trasie Zwiastowice — Pokrzywnica. Kapliczka zwrócona frontem w stronę północną. XVII - wieczna, na planie kwadratu, jednokondygnacyjna, z jednoprzestrzennym wnętrzem. Budowla murowana, otynkowana. Dach kapliczki siodłowy, nakryty dachówką ceramiczną. Szczyt trójkątny z owalną płyciną, pośrodku której umieszczono drewniany krzyżyk. Narożniki ściany frontowej ścięte. Otwór drzwiowy zamknięty półkoliście, obudowany okładziną ceglaną, wypełniony klepkowymi, jednoskrzydłowymi drzwiami, w górnej części przeszklonymi. We wnętrzu na półce pełniącej funkcję ołtarzyka stoi ludowa rzeźba św. Jana Nepomucena, a po jej bokach wiszą dwa oleodruki z przedstawieniem Matki Boskiej z Sercem Gorejącym i Chrystusa z Sercem Gorejącym. Wnętrze nakryte sklepieniem żaglastym.

Zabytek dostępny na posesji budynku przy ul. Kozielska 20.

Oprac. Magdalena Urbaniak - Leśniak, OT NID w Opolu, 21-09-2017 r.