willa - Zabytek.pl

willa

Tułowice, Parkowa 7

woj. opolskie, pow. opolski, gm. Tułowice - miasto

Willa wzniesiona przez Erharda Schlegelmilcha, dzierżawcę a później założyciela nowej fabryki porcelany, jest malowniczo położona na terenie parku krajobrazowego, w niewielkiej odległości od pałacu.

Historia

W 1889 roku Erhard Schlegelmilch przybył do Tułowic i wydzierżawił od hrabiego von Frankenberga starą fabrykę porcelany. Niedługo potem zakupił tereny wzdłuż linii kolejowej z przeznaczeniem na nową fabrykę. Pierwszą willę zbudował na pocz. lat 90. XIX w. na terenie parku. Gdy powstała nowa fabryka wybudował nad stawem Hammerteich kolejną willę (1920 r.). Znajdowała się na wsch. od tej fabryki. Położona zaś w parku willa otrzymała miano Starej. Od poł. XX w. Stara Willa wykorzystywana była jako Ośrodek Rehabilitacji dla Dzieci, obecnie znajduje się w rękach prywatnych.

Opis

Willa znajduje się na terenie parku krajobrazowego przy ul. Parkowej. W jej najbliższym sąsiedztwie znajdują się budynki nadleśnictwa i pałac. Otoczona jest ogrodzeniem z bramą i podjazdem od str. pn.-zach.

Założona została na planie zbliżonym do kwadratu, z prostokątnym tarasem od strony pd.-wsch. i wejściem od strony północno-wschodniej. Jest murowana z cegły na kamiennej podmurówce, dwukondygnacyjna, podpiwniczona, z częściowo mieszkalnym poddaszem. Nakryta została dachem wielopołaciowym z naczółkami i metalowymi iglicami w ich zwieńczeniach.

Ceglane elewacje artykułowano otworami okiennymi w piaskowcowych obramieniach i rozczłonkowano ryzalitami. Naroża ujęto kamiennym boniowaniem. Czteroosiowa elewacja frontowa (pn.-wsch.) zdobiona jest portykiem zwieńczonym balkonem wspartym na kolumnach (w osi drugiej) oraz z nadbudowaną powyżej niego wieżyczką zwieńczoną daszkiem namiotowym z iglicą. Portyk poprzedzono ciągiem schodów. W elewacji tylnej, na osi znajduje się ryzalit, a w części pd. przeszklona weranda. W elewacji pd.-wsch. wybudowano taras z zejściem do parku.

Wnętrze willi jest trzytraktowe z rozległym hallem. Zachował się (częściowo) wystrój wnętrza i oryginalne wyposażenie, w tym wykonany z białej porcelany żyrandol, boazeria i stolarka drzwiowa.

Dostęp do obiektu ograniczony. Znajduje się na terenie prywatnym.

Oprac. Aleksandra Ziółkowska, OT NID w Opolu, 10.12.2015 r.