kościół parafialny pw. św.św. Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św.św. Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty

kościół 2. poł. XIII w. Toruń

Toruń, św. Jana 2

woj. kujawsko-pomorskie, pow. Toruń, gm. Toruń

Najstarszy gotycki kościół Torunia z wystrojem i wyposażeniem kształtowanym w ciągu wieków, w którym chrzest otrzymał Mikołaj Kopernik. Od 1992 r. podniesiony do godności katedry wraz z utworzeniem nowej diecezji toruńskiej. Bryła fary Świętojańskiej z monumentalną wieżą dominuje w panoramie miasta od strony Wisły.

Historia

Dzieje budowy kościoła Świętojańskiego rozciągają się na prawie trzy stulecia. Rezultatem trwającego od XIII do XV w. procesu budowlanego były kolejne świątynie, których stylistyka ewaluowała w formach gotyckiego trendu architektonicznego. Kościół parafialny Starego Miasta Torunia powstał w czterech głównych etapach budowlanych.

Najstarszy, pierwszy kościół, którego relikty znajdują się w obrębie prezbiterium obecnego kościoła poniżej posadzki, zaczęto wznosić po 1236 r. i funkcjonował kilkadziesiąt lat. Była to budowla jednonawowa, zamkniętą od wschodu trójbocznie, oszkarpowana.

Budowę drugiego kościoła (z fundacji zakonu krzyżackiego) rozpoczęto w 1. dziesięcioleciu XIV w. i ukończono w latach trzydziestych XIV w. Powstał wówczas niski, halowy, trójnawowy i trójprzęsłowy korpus na planie kwadratu z prostokątnym chórem i wieżą na przedłużeniu nawy środkowej (określany jako typ hali westfalskiej). Z tego założenia pochodzi obecne prezbiterium, trzy pary filarów nawy oraz dolne partie ścian obwodowych korpusu.

Trzeci etap to odbudowa świątyni po pożarze miasta w 1351 r. Zasadnicze prace ukończono w 1388 r. a w 1403 r. sfinalizowano odbudowę wieży.

W czwartym etapie powstała budowla, która ostateczny, zachowany do dnia dzisiejszego kształt uzyskała w XV w. Sporządzono wówczas całościowy projekt, obejmujący przebudowę wszystkich części kościoła, który zrealizowano tylko częściowo. Wzniesiono nowy masyw zachodni z wieżą (poprzednia uległa zawaleniu), której budowę rozpoczęto w 1407 r. - dolną kondygnacje wzniósł mistrz Jakub, wyższe kondygnacje Hans Gotland (1428-1433). Podwyższono kościół do obecnej wysokości, na zrębie starszych murów i filarów, wzniesiono rzędy kaplic przy nawach bocznych, założono gwiaździste sklepienie (mistrz Prokop). W 1500 r. zawisł na wieży dzwon Tuba Dei – Trąba Boża, ważący 7,6 t zdobiony m.in. wizerunkami patronów kościoła. Tuba Dei jest największym gotyckim dzwonem w Polsce. Od 1992 r. został podniesiony do godności katedry. W kościele od wielu lat prowadzone są na szeroką skale prace konserwatorskie i restauratorskie m.in. odnowiono kompleksowo elewacje, dachy, we wnętrzu gwiaździste sklepienia, ściany, filary, odtworzono średniowieczne polichromie i poddano renowacji ołtarze.

Opis

Katedra usytuowana w południowej części Starego Miasta, w kwartale wyznaczonym ulicami: Kopernika, Żeglarska, św. Jana i Łazienną. Czteroprzęsłowy, trójnawowy korpus gotyckiej  świątynia wzniesiono na planie prostokąta z rzędem płytkich kaplic międzyprzyporowych przy elewacjach pn. i pd. Od wschodu do korpusu przylega, trójprzęsłowe, prostokątne prezbiterium.  Od  zachodu na osi kościoła, wieża na planie kwadratu, ujęta dwoma aneksami usytuowanymi na przedłużeniu naw bocznych, do których przylegają kruchty. W północnym narożniku, między korpusem a prezbiterium, prostokątna zakrystia z wąskim składzikiem, w południowym narożniku wieżyczka schodowa. W bryle budowli dominuje czworoboczna wieża nakryta dachem czterospadowym, halowy korpus kryty trzema oddzielnymi dachami dwuspadowymi, znacznie niższe i węższe prezbiterium kryte dachem dwuspadowym.       Kościół wzniesiono z cegły w wątku gotyckim i wendyjskim, na kamiennym cokole, wewnątrz otynkowany (oprócz ścian prezbiterium). W elewacjach kościoła przeważa rytm ostrołucznych otworów okiennych i blend. Elewacje naw bocznych przesłonięte częściowo bryłami kaplic. Elewacja wschodnia prezbiterium, jednoosiowa, z wysokim czwórdzielnym oknem z kamiennym laskowaniem i maswerkiem. Elewacja zachodnia wieży, czterokondygnacyjna, z oryginalną głęboką wnęką i dużymi maswerkowymi oknami szklonymi w ołowiu; na południowej ścianie zawieszona okrągła, metalowa tarcza zegarowa. Wnętrz świątyni podzielone na nawy rzędami filarów. Boczne kaplice otwarte do naw ostrołucznymi arkadami z parami okien. Prezbiterium przykryte sklepieniem krzyżowo-żebrowym i gwiaździstym (w przęśle środkowym), nawy sklepieniem gwiaździstym (pięcio-, sześcio- i ośmioramiennym).

Wewnątrz zachowane cenne dzieła sztuki średniowiecznej i nowożytnej, m.in. w prezbiterium gotyckie polichromie ścienne z monumentalnymi postaciami patronów świątyni oraz scena Ukrzyżowania połączona z Sądem Ostatecznym, datowane na lata sześćdziesiąte XIV w.; ołtarz główny – tryptyk św. Wolfganga z ok. 1502-1506, wykonany przez warsztat toruński, z barokowym antepedium i gotyckim krucyfiksem z 2. poł. XIV w. wieńczącym ołtarz; brązowa, ryta płyta nagrobna rodziny von Soest;  stalle z 1. ćw. XVI w. W nawach epitafia, ołtarze boczne z XVII i XVIII w. Na ścianie wsch. nawy pn. kamienna konsola z popiersiem Mojżesza z ok. 1390 r. i z kopią Pięknej Madonny – rzeźby z XV w. W Kaplicy Kopernika ołtarz z rzeźbą Zaśnięcie Marii z pocz. XVI w., gotycka chrzcielnica oraz epitafium Mikołaja Kopernika. Organy główne  zbudowane w 1878 r. przez organmistrza Maxa Tetletzkiego z Królewca. Organy boczne na wsch. ścianie pn. nawy kościoła zbudowane w 1688 r. przez toruńskiego organmistrza Mateusza Brandtnera.

Oprac. Marzenna Stocka, OT NID w Toruniu, 15.06.2018 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Waldemar Rusek Rusek.