kaplica pielgrzymkowa pw. św. Rocha - Zabytek.pl

kaplica pielgrzymkowa pw. św. Rocha

kaplica poł. XVIII w. Tłokowo

Tłokowo, 42

woj. warmińsko-mazurskie, pow. olsztyński, gm. Jeziorany - obszar wiejski

Jeden z grupy dziesięciu kościołów pielgrzymkowych na Warmii, wzniesiony w ciekawym i charakterystycznym dla warmińskiej architektury stylu baroku ceglanego.

Historia

Powstanie kościoła, a pierwotnie kaplicy związane było z kultem religijnym i ruchem pielgrzymkowym, który zrodził się w wyniku znalezienia w 1652 r. przez pasterzy w lesie w pobliżu wsi Tłokowo bursy i puszki z Najświętszym Sakramentem. W 1665 r. w tym miejscu mieszkańcy Jezioran wybudowali kaplicę poświęconą czci Najświętszego Sakramentu i św. Rocha, która z czasem stała się sanktuarium św. Rocha. Kaplicę rozbudowano w 1750 r., jej konsekracji wraz z wystrojem wnętrza dokonał w 1790 r. biskup warmiński Ignacy Krasicki. W 1877 r. korpus budowli przedłużono w kierunku zachodnim. Kaplica jest filią parafii w Jezioranach.

Opis

Kaplica położona jest ok. 3 km na północ od Jezioran, wśród pól. Jest to budowla murowana z cegły łączonej z tynkowanym detalem, założona na rzucie wydłużonego prostokąta z kwadratową kruchtą wejściową po stronie zachodniej i prosto zamkniętym prezbiterium, nakryta dachem dwuspadowym. Elewacje rozczłonkowane przez pilastry i otwory w okienne w opaskach; szczyt zachodni schodkowy, ze sterczynami i blendami. Ściany zewnętrzne kościoła pokryte drobnym, delikatnym zatarciem z tynku z czerwoną monochromią, pilastry, cokół i detal tynkowane. Wnętrze jednoprzestrzenne z prosto zamkniętym prezbiterium, nakryte drewnianym stropem. Wyposażenie barokowe i klasycystyczne, trzy jednorodne stylistycznie ołtarze połączone bramkami wykonane w latach 70. XVIII w. w jednym z miejscowych warsztatów snycerskich.

Ograniczony dostęp do zabytku.

Oprac. Marzena Zwierowicz, 5.12.2014 r.