Ilanka

woj. lubuskie, pow. słubicki, gm. Rzepin - obszar wiejski

Grodzisko należy do dobrze zachowanych obiektów pochodzących z wczesnych faz wczesnego średniowiecza.

Usytuowanie i opis

Grodzisko (zwane Borchwald) położone jest ok. 2 km na północ od wsi Tarnawa Rzepińska, na wydłużonym wzgórzu, nad północnym brzegiem Ilanki. Teren ten jest zalesiony i należy do Lasów Państwowych. Grodzisko w Tarnawie Rzepińskiej jest owalnym i wklęsłym obiektem o wymiarach ok. 100 x 70 m (wnętrza 60 x 40 m). Otacza je pierścieniowaty wał. Po stronie zachodniej zachowały się dwa sierpowate człony, które otaczają podkowiaste wały. Łączna długość tego założenia wzdłuż osi wschód-zachód wynosi ok. 280 m.

Historia

Grodzisko w Tarnawie Rzepińskiej zostało założone we wczesnym średniowieczu i funkcjonowało w VII-X w. Z jego powierzchni w XIX w. zebrano ceramikę, którą określono jako „słowiańską”. Z badań sondażowych przeprowadzonych w 1966 r. pochodzą m.in. fragmenty naczyń tzw. grubej roboty, obtaczanych w górnej partii, słaboprofilowanych i dwustożkowatych, dość licznie zdobionych (głównie grzebykiem) poziomymi pasmami falistymi oraz prostymi, a także grupami pionowych i ukośnych kreseczek, motywem kratki itp.

Stan i wyniki badań

Badania powierzchniowe w rejonie grodziska były prowadzone przez Niemców już pod koniec XIX w. m.in. w 1889 r. przez R. Buchholza. W 1957 r. penetrację powierzchniową odbyli pracownicy Muzeum Archeologicznego w Poznaniu, później archeolodzy związani z naukowym środowiskiem zielonogórskim. W 1966 r. badania sondażowe przeprowadził E. Dąbrowski z zielonogórskiego muzeum. Z badań powierzchniowych i sondażowych pochodzi wspomniana wyżej ceramika wczesnośredniowieczna.

Grodzisko jest dostępne przez cały rok.

Oprac. dr Krzysztof Garbacz, OT NID w Zielonej Górze, 30.03.2015 r.