dwór - Zabytek.pl

Tąpadła, 16

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Marcinowice

Dwór w stylu renesansowo-barokowym z elementami modernizmu.

Historia

Dwór sołecki wzniesiony w 2. poł. XVI w., rozbudowany ok. 1730 r., restaurowany w latach 1919-1925 (z tego czasu pochodzi budynek gospodarczy i wiata).

Opis

Dwór zlokalizowany we wschodniej części wsi, przy skrzyżowaniu dróg. Od drogi lokalnej oddzielony murem kamienno-ceglanym, w którym kamienna tablica z inskrypcją oraz kuta krata. Dwór w sąsiedztwie zabudowań folwarcznych, na które składają się: oficyna, stajnia, kamienny budynek gospodarczy, drewniana wiata. Na dziedzińcu studnia nakryta drewnianą altaną z kopułą. Dwór na planie prostokąta, zlokalizowany na osi wsch.-zach., dwukondygnacyjny, pięcioosiowy, dwutraktowy, wzniesiony z cegły i kamienia, tynkowany. Część detalu: portal główny, obramienia okien, progi i konsole w piwnicy, z piaskowca. Kondygnacje wydzielone podwójnym gzymsem kordonowym. Sień dwuczęściowa, północna i południowa, połączona podestem. Dach czterospadowy kryty dachówką ceramiczną, w połaciach 4 okna powiekowe. Część stolarki okiennej modernistyczna, o podziałach ukośnych. W sieni opracowanej w okładzinie drewnianej zejście do piwnicy i wejście na podest prowadzący do sieni północnej. Elewacja dworu dwuczęściowa, odmiennie opracowana: zachodnia tynkowana na gładko, część wschodnia z boniowaniem. W niej reprezentacyjne wejście do dworu, od południa, poprzedzone kratą. Drzwi wejściowe pd. sześciopodziałowe zdobione snycersko w motywy orłów i palmet. Piwnice sklepione, w pomieszczeniach stropy belkowe, w pomieszczeniu reprezentacyjnym sufit z dekoracją stiukową.

Własność prywatna. Obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 04.11.2014 r.