grodzisko 950 - 1050 Taczanów Drugi

Taczanów Drugi

woj. wielkopolskie, pow. pleszewski, gm. Pleszew - obszar wiejski

Grodzisko w Taczanowie Drugim należy do grupy strefy północnej założeń obronnych tworzących wschodnie skrzydło sieci grodów wczesnopiastowskich w południowej Wielkopolsce.

Warownie te miały za cel doprowadzić do wzmocnienia i bezpośredniej kontroli miejsc ważnych ze względów osadniczych i strategicznych. Obiekt w Taczanowie Drugim dzieli w linii prostej od kaliskiego założenia obronnego ok. 27 km.

Usytuowanie i opis

Warownia, jako jedna z nielicznych usytuowana jest w strefie poza dolinami rzecznymi. Znajduje się wśród błotnistych łąk, ok. 500 m na zachód od zabudowań wsi Taczanów Pierwszy.

Grodzisko zostało znacznie zniszczone orką. Obiekt jest założeniem jednoczłonowym, kolistego kształtu, o wymiarach całości 85x90 m, wnętrza – 35x40 m. Otoczone jest pierścieniowatym wałem, obecnie silnie zniwelowanym. Brak jest śladów fosy. W 1922 r. wysokość wału od zewnątrz wynosiła ok. 5-6 m, szerokość – ok. 8-9 m.

Historia

Gród w Taczanowie Drugim użytkowany był w okresie wczesnego średniowiecza, poł. X – I poł. XI w. Funkcjonował tylko w jednym przedziale czasowym - w okresie formowania się państwa wczesnopiastowskiego.

Stan i wyniki badań

Stanowisko badane było powierzchniowo w latach 1922, 1934 i 1984. Badania sondażowe na grodzisku przeprowadził Grzegorz Teske, w 1986 r. W sondażu o wymiarach 30x2 m (usytuowanym w zachodniej części obiektu), odsłonięto umocnienia obronne grodu, rejestrując 2 fazy budowy wału. Podstawę konstrukcji stanowiły elementy drewniane, wypełniające całą objętość wału. Ułożono je w wątku rusztowym a przerwy między nimi wypełniono piaskiem. Na podstawie wstępnych obliczeń stwierdzono, że do budowy grodu potrzebnych było ok. 1150 m3 ziemi. Po wewnętrznej stronie nasypu wałowego zalegał bruk składający się z 5-ciu warstw kamieni polnych. Z badań sondażowych pochodzą liczne fragmenty naczyń glinianych, w przewadze całkowicie obtaczanych i bogato zdobionych ornamentem strefowym.

Dostęp do zabytku ograniczony. Własność prywatna - obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Barbara Iwanicka-Pinkosz, OT NID w Poznaniu, 28.06.2018 r.