Szymanów, 65a

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Dobromierz

Klasycystyczny pałac w otoczeniu parku i folwarku.

1825 r. - budowa pałacu

Opis

Pałac znajduje się w zachodniej części wsi, po północnej stronie głównej drogi. Od północy otacza go park z 2. poł. XIX w. (dziś zaniedbany), elewacją frontową (południową) skierowany jest w stronę dziedzińca folwarcznego, zamkniętego z dwóch stron zabudowaniami gospodarczymi. Od pd. przez dziedziniec prowadzi droga dojazdowa do rezydencji. Po zach. stronie pałacu dwa pomnikowe platany, dziś ok. 170-cio letnie. Granicę założenia wyznacza kamienny mur.

Pałac wzniesiony w 1825 r., zachował się do dziś w niezmienionej formie. Projekt przypisywany Schinklowi, prawdopodobnie niesłusznie.

Budynek na rzucie kwadratu, poprzedzony doryckim portykiem kolumnowym z podjazdem. Elewacja symetryczna 9-cio osiowa. Mezzanino. 5-cio osiowa część centralna wyższa o jedną kondygnację, kryta dachem dwuspadowym. Skrzydła boczne z dachami płaskimi, na których balkony. Wewnątrz centralny hol na planie koła z galerią wspartą na kolumnach. W pałacu zachowana oryginalna stolarka okienna (krosnowa) i drzwiowa. Aktualnie pałac nie jest użytkowany.

Pałac stanowi własność prywatną, możliwość oglądania jedynie z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 07.08.2015 r.