kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła

kościół 1762 r. Szczury

Szczury

woj. wielkopolskie, pow. ostrowski, gm. Ostrów Wielkopolski

Kościół parafialny pw.św.Michała Archanioła w Szczurach w gminie Nowe Skalmierzyce wzniesiony w 1762 roku należy do najstarszych kościołów drewnianych południowej Wielkopolski.

Zachował autentyczną bryłę oraz wyposażenie w stylu barokowym i rokokowym.

Historia

Najstarsza wzmianka o Szczurach, pochodzi z 1403 r. Istnienie kościoła parafialnego potwierdzają źródła z 1447 r. Obecny drewniany kościół wzniesiony w 1762 r. w miejscu wcześniejszej świątyni, ufundowany został przez miejscowego proboszcza Kazimierza Kędzierskiego. W 2 poł. XVIII w. obok kościoła postawiono dzwonnicę. W latach 1886 -1871 przeprowadzono restauracje wnętrza. W 1928 r. wymieniono podwaliny budowli. Remontowany był w latach 1949, 1954, 1967,1970, 2000, 2010. W 1967 roku odnowione zostało wnętrze i wyposażenie kościoła, w 1970 roku wymieniono pokrycie dachu. W 2008 r. zniszczeniu uległa dzwonnica, którą odbudowano w nowym miejscu. W 2010 r. wzmocniono konstrukcję więźby dachowej, założono nowe pokrycie gontowe oraz nowe rynny.

Opis

Szczury, wieś oddalona o ok. 7 km od Ostrowa Wlkp., położona przy drodze Nr 11 Poznań-Katowice. Kościół pw. św. Michała Archanioła usytuowany we wschodniej części wsi, przy głównej drodze zajmuje teren ogrodzony murowano - drewnianym płotem, z dwoma bramami i furtkami znajdującymi się od strony pn. i pd. oraz trzecią furtką prowadzącą plebani.

Kościół jest orientowany, jednonawowy wzniesiony na planie kwadratu z węższym zamkniętym trójbocznie, prezbiterium. Do prezbiterium od pn. przylega zakrystia, do nawy od zach. i od pn. kruchty.

Kościół z nieco niższym prezbiterium nakrywają wysokie dwuspadowe dachy. Dach nad zamknięciem prezbiterium przechodzi w trójpołaciowy. Zakrystia i kruchty nakryte niższymi dachami; jednopołaciowym nad zakrystią i dwuspadowym nad kruchtami. Nad całością dominuje wieżyczka na sygnaturkę, z sześcioboczną latarnią zwieńczoną blaszanym cebulastym hełmem. Wszystkie połacie dachu pokryte są gontem.

Budowla drewniana, konstrukcji zrębowej posadowiona jest na kamienno-ceglanym podmurowaniu. Ściany zostały wzmocnione obustronnie liścicami i oszalowane pionowo deskami. Nad nawą znajduje się więźba dachowa płatwiowo - kleszczowa, nad prezbiterium konstrukcji jętkowo - stolcowej. Wnętrze nawy kościoła pokrywają stropy drewniane płaskie z podsufitką z desek, w zakrystii i w kruchcie stropy belkowe. Wszystkie otwory okienne, portale drzwi zachowały się w oryginalnych profilowanych obramieniach.

Wyposażenie kościoła obejmuje: trzy ołtarze z 3 ćw. XVIII w., ambona i chrzcielnica z k. XVIII w. Na uwagę zasługuje odnaleziony podczas remontu kościoła w 1967 r. cudowny wizerunek MB z Dzieciątkiem – Królowej Pocieszenia, który prawdopodobnie wyjęty został z ołtarza głównego podczas prac w 1886 r. Obraz po odrestaurowaniu powrócił na swoje miejsce.

Zabytek dostępny z zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza świątyni po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym. Bliższe informacje oraz godziny Mszy Św. podane są na stronie internetowej.

Oprac. Radomiła Banach, OT NID w Poznaniu, 29-08-2017 r.