osada, st. 2,3 - Zabytek.pl

osada, st. 2,3

osada wczesne średniowiecze (XI - XII w.) Sypniewo

Sypniewo

woj. mazowieckie, pow. makowski, gm. Sypniewo

Kompleks osadniczy w Sypniewie składa się z trzech stanowisk - grodziska pierścieniowatego, osady przygrodowej oraz cmentarzyska. Całość usytuowana jest na niewielkim wzniesieniu w podmokłej dolinie rzeczki Róż, na jej lewym brzegu. Dookoła, na przestrzeni kilkuset hektarów rozciągają się podmokłe łąki. Grodzisko, nazwane przez okolicznych mieszkańców „Szwedzkim Rogalem”, „Okopem” lub „Grodem” posiada bardzo wyraźną formę terenową - wał o wysokości do 4,5 m jest dobrze zachowany. Od strony południowej widoczne jest obniżenie w wale stanowiące niegdyś wjazd na teren grodu. Ten odcinek wału chroniony był dodatkowym umocnieniami, którego resztki czytelne są jeszcze w postaci ok. 0,5m wału na wprost niegdysiejszej bramy. Wraz z dodatkowym umocnieniem, tzw. wałem odcinkowym powierzchnia grodziska wynosi ok. 75 arów. Wymiary grodziska, nie licząc wału odcinkowego, to 70 x 62 m, z czego jego wnętrze zajmuje obszar 40 arów (20 x 20 m).

Na niewielkim, piaszczystym wyniesieniu na wschód i północny wschód od grodziska znajdują się pozostałości osady przygrodowej oraz cmentarzyska szkieletowego.

Ochrona konserwatorska

Osadę przygrodową i cmentarzysko wpisano do rejestru zabytków 6 lipca 1992 r. pod numerem 318.

Historia badań

W roku 1959, z ramienia Zakładu Polskiego Atlasu Archeologicznego IHKM PAN w Warszawie, przeprowadzono badania weryfikacyjne grodziska w Sypniewie, które poskutkowały odkryciem w sąsiedztwie grodziska osady przygrodowej oraz cmentarzyska szkieletowego. Stanowiska te w dużej mierze były zniszczone intensywną uprawą roli. Podjęto zatem badania wykopaliskowe obejmujące najbardziej zniszczoną część cmentarzyska oraz osady przygrodowej. Badania prowadzono do 1965 r.; do roku 1964 badaniami kierowała I. Górska, w roku 1965 prace wykopaliskowe były kontynuowane pod kierownictwem U. Perlikowskiej - Puszkarskiej z Pracowni Archeologiczno-Konserwatorskiej PKZ.

Wyniki badań archeologicznych

Badania cmentarzyska i osady przygrodowej położonej wzdłuż wschodniego odcinka wału grodziska prowadzone były równolegle, ponieważ w dużej mierze obiekty osadnicze współwystępowały z grobowymi. Badania prowadzono w latach 1959 - 1965 r. Podczas siedmiu sezonów prac wykopaliskowych wyeksplorowano ok. 840 grobów szkieletowych ułożonych wielowarstwowo. Zarejestrowano trzy poziomy pochówków. Zmarłych układano na wznak, w pozycji wyprostowanej na osi wschód-zachód, aczkolwiek zdarzały się odstępstwa od tego zwyczaju i zmarłym układano ręce na biodrach lub pod biodrami. Dwa starsze poziomy pochówków to pochówki w jamach grobowych. W pochówkach w warstwie górnej zauważalne były ślady trumien, mimo że pochówki te były bardzo zniszczone, przede wszystkim orką. Wyposażenie grobów kobiecych to zazwyczaj nóż leżący w okolicy klatki piersiowej z jej lewego boku lub w lewej dłoni, również igły kościane i żelazne oraz ozdoby - kabłączki skroniowe, paciorki szklane, pierścionki.

Część osady przygrodowej została zniszczona przez młodszą fazę cmentarzyska. Jednakże podczas badań wykopaliskowych udało się zadokumentować wiele obiektów o charakterze mieszkalnym, gospodarczym oraz obiektów związanych z wytopem i obróbką żelaza. Pozyskano bogaty materiał zabytkowy, na który oprócz znacznych ilości fragmentów naczyń ceramicznych składały się przęśliki, szydła kościane i rogowe, pojedyncze szklane paciorki, materiał kostny, rybie łuski, ziarna zbóż, a także żelazna zapinka podkowiasta.

Datowanie

Odsłonięte nawarstwienia kulturowe oraz materiał zabytkowy pozwoliły na ustalenie trzech faz użytkowania kompleksu osadniczego w Sypniewie. Faza I datowana na VII-VIII w., faza II na VIII-IX w., faza III na X - XIII w.

Oprac. Agata Byszewska, NID

Rodzaj: osada