dwór - Zabytek.pl

dwór

dwór 2. poł. XIX w. Świętosław

Świętosław, 23

woj. kujawsko-pomorskie, pow. golubsko-dobrzyński, gm. Ciechocin

Przykład ważnej w skali regionu architektury dworskiej z drugiej połowy XIX wieku.

Historia

Dwór pochodzący z drugiej połowy XIX wieku. Około połowy XIX wieku majątek stał się własnością rodziny Chełmickich herbu Nałęcz, która wybudowała obecny budynek.

Opis

Dwór wraz z parkiem znajduje się w północnej części wsi Świętosław. Budynek w stylu neobarokowym, założony na planie prostokąta z dwoma ryzalitami bocznymi. Podpiwniczony, murowany i otynkowany. Dwukondygnacyjne ryzality i parterowa część centralna pokryte dachami dwuspadowymi pokrytymi blachą. Kondygnacje podzielone szerokim gzymsem kordonowym. Fasada jedenastoosiowa z trójosiowym portykiem wgłębnym w osi środkowej. Ryzality symetryczne, trójosiowe zwieńczone tympanonem z półokrągłym okienkiem na osi centralnej ryzalitu. Otwory okienne prostokątne, ujęte w profilowane opaski. W części parteru szeroki gzyms podokienny. Między oknami wyższej kondygnacji żłobkowane lizeny. Część środkowa, parterowa, pięcioosiowa. Na osi środkowej portyk stworzony z pary kolumn toskańskich i dwóch półfilarów dźwigających uproszczone belkowanie. W osi centralnej portyku znajduje się prostokątny otwór drzwiowy ujęty w profilowaną opaskę. Po obu stronach proste otwory okienne. Po obu stronach portyku pojedyncze okna znajdujące się między pilastrami. Nad portykiem zwieńczenie w formie fasety o symetrycznych, krzywoliniowych formach.

Własność prywatna, dostęp do zabytku ograniczony.

Oprac. Sara Szerszunowicz, OT NID w Toruniu, 10.12.2014 r.