kuria opatów lubiąskich - Zabytek.pl

kuria opatów lubiąskich

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Świdnica (gm. miejska)

Barokowy dwór opatów krzeszowskich.

1. 1723-1725 r. - budowa pałacu

2. 1741 r. - zmiana funkcji na arsenał i urząd finansowy

Opis

Barokowy budynek zlokalizowany w obrębie starego miasta, na pn. od Rynku, wzniesiony w latach 1723-1725 wg projektu architekta Felixa Antona Hammerschmidta z fundacji opata Dominika Geiera. Po 1741 r. skonfiskowany przez władze pruskie, pełnił funkcję arsenału i urzędu finansowego.

Czteroskrzydłowy, z prostokątnym wewnętrznym dziedzińcem, trójkondygnacyjny. Fasada z boniowaną kondygnacją przyziemia i lizenowymi podziałami. Na centralnym ryzalicie pozornym i na narożach pilastry. Barokowy portal, autorstwa rzeźbiarza Georga Leonarda Webera, z ukośnymi pilastrami zwieńczonymi konsolami z maskami, powyżej na cokołach kule, nad zwornikiem śląski orzeł. Obiekt dwutraktowy, z wąskim korytarzem od dziedzińca, przyziemie przesklepione kolebkami i żaglasto, ze stiukowymi ramami.

Obecnie mieści się tu Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Kamila Norwida; możliwość zwiedzania w godzinach pracy biblioteki (pon.-piątek: 09.00-18.00, czw.: 10.00-16.00, sobota: 09.00-14.00).

oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 02-12-2015 r.