dom ludowy - Zabytek.pl

dom ludowy

budynek mieszkalny 1934 r. Supraśl

Supraśl, Józefa Piłsudskiego 11

woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Supraśl - miasto

Przykład drewnianej architektury modernistycznej okresu międzywojennego, o minimalistycznej, funkcjonalnej formie, zaprojektowany przez architekta Jarosława Girina, autora Teatru im.

Aleksandra Węgierki w Białymstoku. W okresie międzywojennym w budynku Domu Ludowego skupiało się całe życie kulturalne Supraśla. Odbywały się tu oficjalne uroczystości i obchody, występowały zespoły artystyczne działające w mieście, funkcjonowało kino.

Historia

Ufundowany przez społeczność supraską w 1934 r., jako Dom Ludowy im. Mariana Zyndram-Kościałkowskiego. Zaprojektowany przez warszawskiego arch. Jarosława Girina, zbudowany z drewna, które podarował na ten cel fabrykant supraski Konstanty Zachert, otwarty w 1935 roku. Wewnątrz była sala widowiskowa na 300 miejsc oraz biura Zarządu Miejskiego i pomieszczenia przeznaczone organizacjom młodzieżowym. Odbywały się tu oficjalne uroczystości, występowały zespoły muzyczne i teatralne, działało kino. Po wojnie wyremontowany (zabudowano wówczas m.in. antresolę), oszalowany i użytkowany jako kino, urząd stanu cywilnego, przychodnie, lokal gastronomiczny. W latach 2013-1015 w budynku przeprowadzono remont generalny odtwarzając elementy zatarte w okresie powojennym.

Opis

Budynek usytuowany po zach. stronie ul. Piłsudskiego, na placu miejskim pomiędzy dwoma kościołami. Ustawiony kalenicowo do ulicy, w głębi działki, frontem skierowany na wsch., otoczony drzewami. Modernistyczny.

Część główna budynku na rzucie prostokąta, do boków którego przylegają prostokątne w rzucie przybudówki i trójbocznie zamknięte aneksy przy fasadzie (klatka schodowa) i elewacji pn. Bryła złożona z prostopadłościennego, dwukondygnacyjnego korpusu głównego ujętego z trzech stron jednokondygnacyjnymi, prostopadłościennymi przybudówkami, z trójbocznie zamkniętym aneksem przy elewacji pn. oraz wysoką, wyniesioną ponad wysokość dachu i wysuniętą przed lico, przeszkloną klatką schodową z trójbocznym zamknięciem, umieszczoną z lewej strony fasady. Budynek nakryty dachem wielospadowym. Z tyłu budynku - zewnętrzna scena letnia w formie zadaszonej wiaty ujętej drewnianą balustradą. Drewniany, zbudowany w konstrukcji sumikowo-łątkowej, oszalowany deskami ułożonymi poziomo. Elewacja frontowa dwukondygnacyjna, czteroosiowa, z wejściem głównym poprzedzonym schodami. Od pd. do fasady przylega wysoka, przeszklona klatka schodowa. Po obu stronach symetrycznie umieszczone wejścia do jednokondygnacyjnych części bocznych budynku. Okna trójskrzydłowe. Wnętrze z holem poprzedzającym salę widowni ze sceną umieszczoną od zach. Przeszklona klatka schodowa prowadzi na antresolę widowni. Z prawej strony sceny pomieszczenie zamknięte trójbocznie; z lewej strony - pomieszczenie prostokątne. Po obu stronach widowni pomieszczenia o układzie amfiladowym.

Obiekt dostępny dla zwiedzających z zewnątrz, wnętrze - podczas imprez.

Oprac. Joanna Kotyńska-Stetkiewicz, OT NID w Białymstoku, 22-11-2015 r.