zamek - Zabytek.pl

Sulechów, Aleja Wielkopolska

woj. lubuskie, pow. zielonogórski, gm. Sulechów - miasto

Obiekt zbudowany na początku XIV w.przez księcia Konrada III głogowskiego jest najstarszą budowlą na terenie miasta.

Przez wieki zamek był wielokrotnie przebudowywany. Największą atrakcją jest wieża zamku i jej piwnice z lochem głodowym. To najlepiej zachowana średniowieczna budowla w zachodniej Polsce. Przedmiotowy obiekt będący elementem założenia obronnego miasta, stanowi ważny przykład architektury obronnej regionu lubuskiego.

Historia

Obiekt zbudowany na miejscu wczesnośredniowiecznego grodu słowiańskiego około 1304 r. Na początku XVI w. zamek przeszedł we władanie margrabiów brandenburskich i pełnił funkcję siedziby ich przedstawicieli. W czasach Piastów śląskich był lokalnym ośrodkiem administracji książęcej (dystryktu), a później, w czasach przynależności do Niemiec, stanowił skromną siedzibę urzędników brandenburskiego elektora. Do pierwszej rozbudowy doszło w XV stuleciu. Kolejna przebudowa miała miejsce w końcu XVI w. W 1633 r. Sulechów wraz zamkiem został zniszczony pożarem. Kilka lat później przedmiotowym obiekt odbudowano. Budowlę z jednej strony otoczono wałem z fosami, a z drugiej murem. Kształt budynku z tamtego okresu nie jest jednak znany. Mapa Sulechowa z 1722 r. ukazuje jedynie, że zamek był trzyskrzydłowym budynkiem, umiejscowionym w obrębie murów miejskich. Zamek tworzył wraz z miastem jednolity system obronny. W XIX w. rozebrano nieprzydatną część wschodnią i północną zamku, stawiając na ich miejscu budynki bardziej funkcjonalne, przeznaczone głównie na mieszkania. Z założenia zamkowego przetrwał tylko jeden gmach, który w przeszłości był największy. Jest to prostokątne, dwukondygnacyjne skrzydło zachodnie, przebudowane w XVIII w. oraz czterokondygnacyjna gotycka wieża. Pod całym budynkiem zachowana jest jednoprzestrzenna piwnica, nakryta sklepieniem kolebkowym z XVI w. Obiekt po II wojnie światowej był nieużytkowany. W latach 2007-2010 przeprowadzono rewitalizację, która miała za zadanie pełną renowację, adaptację i przebudowę kompleksu zamkowego. Prace dotyczyły m.in. wzmocnienia murów i wykonanie elewacji. Przywrócono detal architektoniczny na elewacji. Dokonano montażu nowej drewnianej stolarki okiennej i drzwiowej. Wykonano ocieplenie dachu, przeprowadzono obróbki blacharskie szczytu, położono rynny i rury spustowe. Pokryto dachówką dach wieży i zamku. Odtworzono wykusz latrynowy i gotyckie, szczelinowe otwory okienne. We wnętrzach położono nowe posadzki i podłogi deskowe. Odtworzono w południowo-wschodnim narożniku ceglane schody, usunięto wtórne ściany działowe. Konserwacji poddano ceglane lica ścian. Odnowienie zespołu zamkowego, położonego w centrum miasta przyczyniło się do przywrócenia dawnej świetności tego cennego zabytku.

Opis

Zamek w Sulechowie położony jest w północno-wschodniej części miasta przy al. Wielkopolskiej 2, na sztucznie usypanym wzniesieniu, na działkach ewidencyjnych nr 583/3 i 589/3. Pierwotnie kompleks zamkowy w Sulechowie miał formę zwartego czworoboku, ale w XIX w. rozebrano skrzydła wschodnie i północne. Obecnie obiekt składa się z zachodniego skrzydła dawnego zamku oraz przylegającego do niego od północy wieży. Przy wieży, po jej zachodniej stronie usytuowany jest dawny zbór kalwiński, a po stronie północno-zachodniej budynek Sulechowskiego Domu Kultury. Przebudowany zamek utrzymany został w stylu późnoklasycystycznym. Zachowane skrzydło zamku to dwukondygnacyjny budynek o wysokości 16,5 m, z użytkowym poddaszem, nakryty dwuspadowym dachem, pokryty dachówką ceramiczną. Czterokondygnacyjna wieża o wysokości 24,4 m, podpiwniczona, nakryta dachem namiotowym, pokryty dachówką karpiówką.

Zamek, to zabytek będący pod nadzorem Sulechowskiego Domu Kultury. Obecnie obiekt szeroko udostępniany stanowi jedną z głównych atrakcji zarówno dla mieszkańców miasta jak i turystów odwiedzających województwo lubuskie.

Oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 27.06.2014 r.