kościół parafialny pw. św. Barbary - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Barbary

Sukowy, 51

woj. kujawsko-pomorskie, pow. inowrocławski, gm. Kruszwica - obszar wiejski

Kościół stanowi ciekawy przykład drewnianej architektury.

Kościół wzniesiony został w 1753 roku.

Opis

Kościół położony północnej części wsi. Obiekt na planie prostokąta z trójbocznie zamkniętym prezbiterium, oraz prostokątną zakrystią i kruchtą. Drewniany na kamiennych fundamentach z ceglanym cokołem. Wykonany w konstrukcji wieńcowej z bali szalowany z zewnątrz deskami w układzie pionowym, od wewnątrz malowany. Całość kryta dachem dwuspadowym, po stronie wschodniej na kalenicy sześcioboczna sygnaturka os zachodu niższa od nawy kruchta z wejściem głównym, poprzedzona otwartym przedsionkiem wspartym na dwóch parach czworobocznych słupów. Kryta dachem dwuspadowym. Okna zamknięte łukiem pełnym, w opaskach z desek, wypełnione witrażami. Ściany od wewnątrz pokryte polichromiami o stylizowanych motywach kwiatowych i winorośli. Nawa jednokondygnacyjna z płytką emporą chóru od zachodu. Strop belkowy z podsufitką deskową. Więźba dachowa płatwiowo-krokwiowo-jętkowa.

Własność parafii, kościół dostępny z zewnątrz.

Oprac. Kamila Witkowska, OT NID w Toruniu, 25.11.2014 r.